Европейската централна банка (ЕЦБ) е на мнение, че предизвикателствата за финансовата стабилност в еврозоната са се увеличили на фона на рисковете за растежа, произтичащи от напрежението в търговията, предаде Асошиейтед прес.

Институцията освен това предупреди в разпространения си днес доклад, че задлъжнелите правителства като италианското, може да се натъкнат на проблеми, ако не се съобразят с правилата за ограничаване на дълга и дефицита.

Италианското популистко правителство оспорва правилата на еврозоната за дълга, като заявява, че те са пречка за растежа и представляват непрекъснат конфликт с Европейската комисия. Лихвите по държавните облигации на Италия се повишиха тази седмица - признак, че международните инвеститори са обезпокоени - след като вицепремиерът Матео Салвини отново се обяви срещу бюджетните правила в еврозоната. Дясноцентристката му партия "Лигата" спечели европейските избори в страната си в неделя.

Според ЕЦБ, ако опасностите за растежа станат реалност, то финансовите разходи за уязвимите страни вероятно ще се увеличат и може да засилят притесненията за устойчивостта на дълга.

Франкфуртската институцията предупреди също така, че банковата система се изправя пред предизвикатества, сред които слаба рентабилност и неуспешно намаляване на разходите.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос каза, че икономическото представяне е ключово за финансовата стабилност. Банката все още очаква растежът да се съживи през идните месеци след период на слабост. Тя обаче предупреждава, че външни заплахи като търговското напрежение, биха могли да подкопаят растежа. По-слабият растеж намалява приходите от данъци, които помагат на правителствата да покриват задълженията си по облигациите, а също така се подкопава печалбата на банките.