С всеки изминал ден все повече нарастват очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) готви нови парични стимули за икономиката на еврозоната.

Ръководителите на ЕЦБ потвърдиха готовността си, но сигнализираха, че все още няма консенсус за това кога и как трябва да се действа.

Членът на управителния съвет на банката Беноа Кьоре заяви в коментар от понеделник, че сега е необходима по-свободна политика "повече от всякога" и както намаляването на лихвите, така и количествените облекчения са сред разглежданите възможности.

 

Гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало също посочи "решителността" за действие на банкерите, но също така отбеляза и противоречивите данни от икономическите показатели, като според него няма нужда от бързане с нови мерки през този месец.

"Предстоят ни няколко (срещи на - бел. ред.) Управителния съвет през идните месеци", каза Вилерой, цитиран от Bloomberg. "Ако и когато е необходимо, не трябва да има съмнение за нашата решителност да действаме и за нашия капацитет да го направим. Повтарям - ако и когато е необходимо", заяви той в интервю за CNBC.

Икономическите данни от понеделник дадоха сигнал, че все пак има лъч надежда и за европейската икономика, след като стана ясно, че германското индустриално производство отбелязва леко увеличение през май. В същото време обаче Френската централна банка намали прогнозите си за растеж за второто тримесечие и заяви, че доверието сред мениджърите в промишлеността е достигнало до най-ниското си ниво от шест години насам.

Икономиката на еврозоната се охлажда вече повече от година, подтиквана от глобалното търговско напрежение и политическата несигурност, които се отразиха особено върху промишления сектор.

Друг член на Управителния съвет на ЕЦБ - Оли Рен, заяви през миналата седмица, че забавянето вече не трябва да се възприема като временно, както и че централната банка разполага с редица инструменти за подкрепа.

Кьоре, който отговаря за пазарните операции и е една от движещи сили зад програмата за количествени облекчения, изрази сходно виждане през уикенда. "Хипотетично бихме могли да подновим покупката на нетни активи отново, ако обстоятелствата го направят необходимо", посочи той.