В навечерието на 20-годишнината на еврото един от неговите главни архитекти посочи, че идеята за напускане на общата валута повече не може да бъде изключвана, ако дадена страна-членка на еврозоната пренебрегва европейските фискални правила.

Отмар Исинг, съосновател на изпълнителния съвет на Европейската централна банка и неин бивш главен икономист, заяви пред германския вестник Der Tagesspiegel, цитиран от агенция Блумбърг, че "еврото може да оцелее, само ако всички държави - членки изпълняват ангажиментите си".

"Засега няма разпоредба за излизане на дадена страна от единния паричен съюз, като присъединяването към еврозоната се счита за необратимо и вечно, така да се каже", каза Отмар Исинг. "Ако обаче конфликтите станат крайно изострени поради неправомерно поведение на една или на няколко страни - членки, тогава въпросът за оттеглянето вече не може да бъде тема "табу", допълни бившият главен икономист на ЕЦБ.

Отмар Исинг посочи Италия като конкретен проблем, заявявайки, че "тя не само нарушава ангажиментите, които е поела спрямо Европейската комисия, но и злоупотребява с умишлено нарушаване на правилата".

През последните месеци Италия беше замесена в сериозен сблъсък с европейските власти в Брюксел относно предложените от нея бюджетни планове. В крайна сметка обаче Европейската комисия реши да не стартира дисциплинарна процедура при прекомерен дефицит, след като италианското популисткото правителство все пак обеща да ограничи разходите и респективно бюджетния дефицит за 2019 година.