Оттеглящият се президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги пак призова правителствата в еврозоната да отговорят на свръхлибералната парична политика на ЕЦБ с по-високи държави разходи, предаде ДПА.

Страните трябва да водят фискална политика, която е благоприятна за растежа, каза Драги на пресконференция след заседанието на банката по паричната политика. Той добави, че държавите с фискално пространство трябва да действат.

Марио Драги отхвърли критиките срещу либералната парична позиция на банката, като заяви, че според най-новите икономически данни за еврозоната новият кръг от стимули "е оправдан".

Европейската централна банка (ЕЦБ) е на мнение, че трайните несигурности, като се започне с напрежението в търговските отношения и Брекзита, продължават да възпрепятстват икономиката на еврозоната. Това заяви днес президентът на ЕЦБ Марио Драги на последната си пресконференция на този пост.

Споменавайки геополитическите фактори, нарастващия протекционизъм и уязвимостта на нововъзникващите пазарни икономики, Драги, цитиран от АФП, оправда амбициозния арсенал в подкрепа на бизнеса, приет през септември, преди да предаде щафетата в края на октомври на французойката Кристин Лагард, която ще бъде новият президент на ЕЦБ.