Като пореден знак на недоволство от паричната политика на централната банка президентът на САЩ Доналд Тръмп решително настоява да вкара двама свои доверени поддръжници в ръководството на Управлението за федерален резерв (УФР), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той обяви снощи, че "горещо е препоръчал" Хърман Кейн - бивш ръководител на компания и политик, предизвикал противоречиви реакции, да стане един от управителите на УФР (на снимката).

"Той е високо уважаван човек, мой приятел", каза Тръмп в Белия дом. "Той разбира какво се случва", добави държавният глава в нова критика, отправена към сегашния президент на УФР Джероум Пауъл, когото обвини, че "не усеща" пазарите.

На фона на предстоящите избори през 2020 година и в момент, в който има риск световното икономическо забавяне да окаже натиск върху американската икономика, Тръмп не прости на УФР, че вдигна лихвата в края на миналата година.

Това направи кредитите по-скъпи и може да предизвика недоволството на потребителите, които са също и избиратели.

Новият избор на американския президент - Хърман Кейн, който е ръководил верига от пицарии през 80-те години (Годфадър'с пица - Godfather's Pizza), е бил и директор на регионалното подразделение на УФР в Канзас сити в началото на 90-те години.

Той е известен с това, че е бил кандидат за номинация на Републиканската партия за президентските избори през 2012 година, но кандидатурата му се е провалила заради обвинения в сексуален тормоз, които той отхвърли.

През септември миналата година този афроамериканец на 73 години създаде комитет за политическа подкрепа на Доналд Тръмп.

За второто незаето място в управителния съвет на УФР Тръмп вече е избрал Стивън Мур, бивш съветник в предизборната му кампания и икономически коментатор.

Този икономист на 59 години, известен с противоречивите си позиции за паричната политика на УФР, трябваше да бъде изслушан от конгресмени във връзка с неплатени данъци за 75 000 долара.

Американският президент има изключителното право да посочи управителите на УФР, но изборът му трябва да бъде одобрен от Сената.

Мур наруши установените нормите, защитавайки убедено пред радиото и във вестниците намаляването на лихвения процент, когато американската икономика е в растеж.

При управлението на бившия президент на САЩ Барак Обама, по време на финансовата криза, той имаше противоположна позиция, като критикуваше понижаването на лихвите, които според него са щели да засилят инфлацията.

В началото на март един от материалите на Мур във в. "Уолстрийт джърнъл", озаглавен "УФР - заплаха за растежа", привлякъл вниманието на Доналд Тръмп.

Стивън Мур е приятел на главния икономически съветник на Доналд Тръмп Лари Кудлоу и се застъпва за намаление на лихвата с половин процентен пункт. Това става, когато УФР най-накрая обяви, че спира повишението на лихвите, след като ги вдигна за последен път през декември.