Дистанционната работа във Великобритания ще се увеличи пет пъти до 2025 година след придобитите навици по време на мерките за изолация заради кризата с коронавируса, сочи проучване сред финансови директори, публикувано от консултантската компания Делойт (Deloitte) и цитирано от Франс прес.

Според финансовите директори пандемията ще предизвика фундаментална промяна в работната среда, като 98 процента от анкетираните очакват увеличаване на дистанционната работа.

Три четвърти прогнозират, че ограниченията за дейността и пътуванията заради бързото разпространение на новия коронавирус във Великобритания ще се прилагат през цялата първа половина на 2021 година.

Над 60 на сто очакват мерките да бъдат отменени окончателно през третото тримесечие с напредването на ваксинационните кампании.

Освен това финансовите според директори почти всички данъци на частните лица ще нараснат, а около 60 на сто прогнозират увеличение на корпоративните данъци и на ролята на държавата в икономиката.

Пандемията предизвика трайни промени в деловия свят и финансовите ръководители очакват да се увеличи дистанционният труд, да има по-голяма диверсификация на снабдителските вериги и повече инвестиции в технологиите, изтъква в комюнике Ричард Хустън, генерален директор на британския филиал на Делойт.