Август винаги е бил труден месец за руските финанси и икономика и за руската държава. Да припомним, че през този месец Русия започна участието си в Първата световна война, довело до разпад на империята и установяване на болшевиките на власт. През 1939 година е подписан Съветско-германският пакт, който води до Втората световна война, избухнала на 1 септември същата година. През 1968 година съветски войски влизат в Прага и ликвидират "Пражката пролет", през 1991 година стана пуч срещу Горбачов, последван от разпада на СССР. През 2000 година потъва подводницата "Курск", а през 2008 започва петдневната война с Грузия.

Тази година август се очертава проблемен във финансовата област- тя влезе във фаза на свободно падане, след като САЩ обявиха налагането на нови санкции срещу Русия за случая с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

Събитията стартираха вчера, като за деня рублата поевтиня с 2 рубли спрямо долара, а интереса към руските държавни ценни книжа падна до годишен минимум. Днес процесът продължава- доларът за първи път от август 2016 година прехвърли границата от 66 рубли, еврото премина 77 рубли.

И това е само при обявяването на първия етап от налагане на санкциите, който трябва да влезе в сила на 22 август. Вашингтон поиска до онември Русия да допусне инспектори на ООН до своите химически обекти или ще въведе втори етап на санкции. Те вече наистина са драконовски - вкючват понижаване на нивото на дипломатически отношения и дори скъсването им, забрана за полети на "Аерофлот" в САЩ и спиране на целия американски износ за Русия.

Дали Москва ще успее да отложи или отмени санкциите и така да нормализира финансово-банковата си система, не е ясно. Ако в следващите дни поевтиняването на рублата и на акциите продължи, страната може да се окаже изправена пред сериозни проблеми. И то преди мерките на Вашингтон да влязат реално в сила.

След като това стана известно, акциите на "Аерофлот" рухнаха с 12%, същото се случи и с акциите на Сбербанк, най-голямата руска банка-спад за два дни над 10%. С това акционерите на банката загубиха 483 милиарда рубли, а техните колеги от БТБ се простиха с 62 милиарда рубли.

Призракът на санкциите удари и пазарът на ДЦК. Министерството на финансите на Русия пусна вчера емисия за 35 милиарда рубли, от нея обаче бяха изкупени книжа за едва 13.5 милиарда рубли. Въпреки бурята на валутния пазар, финансовото министерство продължи активно да купува долари-само вчера сделките бяха за над 16.7 милиарда рубли.