Комисията за финансов надзор ще бъде обърната повече към потребителите. Това обеща единственият кандидат за поста неин председател Бойко Атанасов при изслушването му пред бюджетната комисия на парламента.

Атанасов пое ангажимент за по-стриктен надзор на пенсионните и застрахователните дружества, за да не се повтаря случая с фалиралия кипърски застраховател "Олимпик".

На въпрос дали е готов с предложения за заместник-председатели на регулатора, Атанасов отговори: "Не мога да редя състава на отбора, преди да съм треньор на отбора".

Бойко Атанасов е предложение на партия "Атака", но бе припознат и от ГЕРБ.В момента той е заместник-председател на небанковия регулатор. Парламентът ще гласува номинацията му в петък.

По време на днешното изслушване Атанасов обясни, че вижда развитието на регулатора в 6 насоки, една от които в позиционирането и репутацията на комисията като стабилен, обективен и независим регулаторен орган. Той пое ангажимент да работи и по изграждането на модерна информационна система, каквато е в основата на всяка модерна администрация.

Той сподели, че в момента е започнала процедура за изграждане на единна информационна система в комисията, но все още се разглеждат предоставените оферти и не може да каже дали има кандидат, който отговаря на изискванията.

Според Бойко Атанасов има върху какво да се работи по отношение на комуникацията с бизнеса и обеща да се провеждат регулярни срещи в дискусионен формат. Той посочи, че негов приоритет е да се създаде превенция чрез активна регулация, а не реакция в кризисни ситуации, както се случи покрай фалита на кипърското дружество "Олимпик", което принуди над 200 хил. шофьори да подпишат и платят нови полици по задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че с две ръце би се подписала под неговата кандидатура. "Радвам се, че той ще се бори за тази позиция и затова, че вече година и половина е вътре в комисията, което означава, че познава дейността й", обясни Стоянова.

Припомняме, че досегашният шеф на регулатора Карина Караиванова депозира оставката си като председател на Комисията за финансов надзор (КФН) пред парламента в края на февруари. От 1 март тя пое поста представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие.