След анализ на ползите от различните възможности, УниКредит реши да запази дружеството за управление на активи „Пайъниър Инвестмънтс” (Pioneer Investments).
Групата е стигнала до извода, че най-доброто решение на фона и на пазарното развитие през последните дванадесет месеца, е „Пайъниър” да се фокусира върху своя органичен растеж*.
В България „Пайъниър” е безспорен лидер на пазара на колективни инвестиционни схеми.
„Към 15 април активите на фондовете на Пайъниър Инвестмънтс са над 219 милиона лева. Дружеството запазва лидерската си позиция с 27,1% дял от пазара на колективните инвестиционни схеми, публично предлагани в България”, казва Явор Ачев, директор на Пайъниър Инвестмънтс за България. Според него добрите резултати се дължат както на повишените продажби през УниКредит Булбанк като ексклузивен дистрибутор, така и на преструктуриране на портфейли на институционални инвеститори.
Очакванията на Ачев, на фона на последните данни за добри корпоративни отчети и повишаващата се инфлация, са интереса на инвеститорите към вложения във фондове в акции и фондове инвестиращи в суровини да продължи и до края на 2011 година.
От известно време Пайъниър Инвестмънтс отбелязва органичен растеж на глобално нива, като силното финансово представяне през 2010 г. отново го потвърждава. Печалбите и приходите на дружеството се увеличават с 13% в сравнение с 2009 г., като управляваните активи нарастват от €176 млрд. през 2009 г. до €187 млрд. през 2010 г.

*Представлява растежа, който може да се осигури, чрез увеличаване на производството и продажбите.