Британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC), планира да реформира политиката си на заплащане, която породи критики, за да предотврати нови протести на инвеститорите, предаде Ройтерс.
Най-голямата европейска банка покани акционерите си да гласуват по предложение, което ще ограничи плащанията по програми за дългосрочно стимулиране чрез премии, които да бъдат не седем пъти основната заплата, шест.
Планът предвижда също така да стане по-трудно за служителите да превръщат акциите, получени като бонуси в пари, като периодът за обръщане на акциите ще бъде удължен от три на пет години.
Промените в заплащането предвиждат една по-широка реформа, която ще ограничи общото допълнително заплащане на служителите, съставено от бонуси и програма за дългосрочно стимулиране на служителите с акции.
Въпреки че Ейч Ес Би Си намалява максималното равнище на бонусите от четири на три пъти размера на заплатата, критериите за отпускането им не са променени и няма планове за налагане на ограничения върху равнищата на заплатите.
Общото годишно събрание на акционерите на Ейч Ес Би Си ще бъде на 27 май, когато ще се гласува друга резолюция, включително увеличаване на възнагражденията на неизпълнителните директори от 65 000 британски лири годишно на 95 000 британски лири годишно (155 400 долара), допълва Ройтерс.