Силно намаляване на корпоративния данък и замразяване на акцизите върху горивата са сред мерките, обявени днес от Великобритания като част от плана за стимулиране на икономическия растеж въпреки съкращаването на държавните разходи и колебанията на националната икономика, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Според плана, обявен днес пред парламента от министъра на финансите Джордж Озбърн, тази година корпоративният данък ще бъде намален с 2 процентни пункта спрямо сегашното равнище от 28 процента.
През идните три години ще последват нови намаления, за да се стигне през 2014 г. до корпоративен данък от 23 процента. Това ще бъде най-ниското равнище на данъка сред 7-те държави с най-силно развита икономика в света, образуващи групата Г-7.
За да попречи обаче на банките да печелят от намаления корпоративен данък, Озбърн обяви, че ще увеличи годишния данък върху банковите печалби, въведен по-рано тази година.
Сред другите обявени мерки са замразяване на акцизите върху горивата, помощ при покупка на първо жилище и минимални данъчни отстъпки за хора с ниски доходи.