Предложени промени в Кодекса на труда предвиждат държавните служители да нямат повече право на допълнителни до 15 дни платен годишен отпуск според длъжността им.
Промените бяха одобрени днес на второ четене от парламентарната комисия по труда и социалната политика. Промяната изисква и изменения в Закона за държавния служител.
В момента държавните служители имат право на 20 дни платен годишен отпуск плюс до 12 дни за ненормирано работно време и от пет до 15 дни допълнителен платен отпуск, в зависимост от длъжността.
Така общо те събират максимално 47 дни платен годишен отпуск, като директор на дирекция има право на отпуск повече, отколкото министрите и дори премиера, посочи народният представител Светлана Ангелова, един от вносителите на предложението за промени.
Според одобрените промени се намалява минималният размер на глобата за работодател, който нарушава трудовото законодателство, като в зависимост от нарушенията минималните глоби се намаляват от 10 000 лева на 1500 лева, от 2500 лева на 1000 лева, от 15 000 лева на 1500 лева.
Максималните размери на глобите се запазват. Според вносителите на предложението Светлана Ангелова, Геновева Алексиева, Емануела Спасова, Вяра Петрова и Станка Шалейкова, така ще се подобри събираемостта на глобите и няма да се натоварват прекалено малките и средните фирми.
От Главната инспекция по труда също подкрепиха предложението с мотивите, че досега всички големи глоби над 10 000 лева са обжалвани в съда, бавят се решенията и наказателното постановление бива отменено като маловажно. Беше одобрено и предложение на народните представители от БСП Мая Манолова, Емилия Масларова и Драгомир Стойнев.
Те предлагат, когато работодателят не е разрешил ползването на платения отпуск според графика, направен за ползването му, работникът или служителят да имат право сами да определят времето за ползването му. Работникът или служителят ще трябва да уведомят за това работодателя писмено поне две седмици предварително.
Платеният отпуск, който се полага на работника, трябва да се ползва през годината, най-много по производствени причини могат да бъдат прехвърляни десет дни за следващата, предвиждат промените в Кодекса на труда. За ползването на отпуска трябва да се прави график. Неползваните отпуски за предходни години до 1 януари 2010 г. трябва да се "изчистят" до края на следващата година, предвиждат промените.
Работодателят ще може да освобождава работника в неплатен отпуск до 60 дни през календарната година без негово съгласие в случай на намалена работа на предприятието. Мярката е временна - до края на тази година.
До 31 декември тази година се удължава с още три месеца периодът, за който се въвежда непълно работно време.
До края на следващата година периодът, за който работодателят може да възлага на работника или служителя да извършва временно друга работа в същото или друго предприятие, може да бъде удължен с още 45 календарни дни за една година. Периодът на принудителния неплатен отпуск или на намаленото работно време се считат за осигурителен стаж, предвиждат разгледаните от комисията предложения.