Ситуацията вече стана известена като "shutdown" през последните три седмици, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Долната камара на парламента на САЩ прие с 240 гласа "за" и 186 "против" този текст, който удължава до 23 март финансирането на федералната администрация след подобен вот на Сената през изминалата нощ.

Сега текстът трябва да бъде подписан от президента Доналд Тръмп, уточни АФП.

По-рано през нощта Сенатът одобри бюджетно споразумение по финансирането на правителството на САЩ и откри пътя за гласуването му в Камарата на представителите.

Един сенатор бе блокирал часове наред снощи гласуването на текста, който трябваше да бъде одобрен преди четвъртък 00 часа или 05:00 часа по Гринуич от двете камари, за да се избегне второ "дръпване на шалтера" на федералната държава през последните три седмици поради липса на финансиране.

Работата на правителствените служби и агенции бе парализирана от полунощ, като това се случва за втори път тази година при президента Доналд Тръмп, който не изигра особена роля при опитите на партийните лидери да предотвратят по-рано тази седмица блокирането на правителството и да сложат край на месеци спорове по финансови въпроси, отбелязва Ройтерс.

Американската служба за управление на персонала посъветва милионите федерални служители малко преди полунощ да проверят в своите служби дали трябва да се явят на работа в петък. Сенаторското одобрение на бюджета и пакета за временно финансиране на правителството означава, че се преминава към гласуване в Камарата на представителите, където депутатите са разделени по партийна линия и одобрението не е сигурно.

До тази напрегната ситуация се стигна, след като републиканският сенатор Ранд Пол блокира опитите за бързо приемане на законопроект за бюджета, преди в полунощ да изтече сегашният срок за финансиране на правителството. Речта на Ранд Пол продължи около девет часа с прекъсвания и постави на изпитание търпението на сенаторите.

В нея той заяви, че двугодишното споразумение по бюджета ще "ограби хазната". Документът предвижда повишение на военните и вътрешните разходи с почти 300 милиарда долара през следващите две години, като същевременно не се предвиждат съкращения на разходите в други области или нови приходи от данъци, което означава, че допълнителните разходи ще се финансират със заеми.