Това посочи Сабине Лаутеншлагер, която е заместник - председател на Европейската централна банка, съобщава “Уолстрийт Джърнъл“, цитиран от БНР.

Г-жа Лаутеншлагер заяви, че вече осем банки са подали официално молби за лиценз, а повече от 50 други кредитни институции водят разговори с ЕЦБ. Тя предупреди, че банките, които все още не са направили това, ще трябва да подадат заявление за получаване на лиценз от ЕЦБ до края на второто тримесечие на настоящата година.

Трябва да се има предвид, че предоставянето на подобен банков лиценз ще отнеме около година, а Великобритания официално ще напусне ЕС в края на март 2019-а година.

На днешната пресконференция Сабине Лаутеншлагер каза, че докато все ще има дискусии за т.нар. “преходен период“, банките ще трябва да продължават да се подготвят за всякакъв възможен изход на преговорите между Великобритания и ЕС, включително и за опасността от “твърд Брекзит“.

Тя също така отбеляза, че ако преговорите за преходния период се развиват в правилната посока, ние от ЕЦБ можем да обсъдим с банките, дали да не предоставим повече време за изпълнение на плановете им за преместване.

Сабине Лаутеншлагер обаче предупреди, че ЕЦБ няма да толерира създаването на каквито и да били “кухи“ финансови фирми и че банки, желаещи да придобият лиценз, ще трябва да разполагат с достатъчно възможности на местна почва в области, включващи търговия, хеджиране и управление на риска.