Банката трябва да възстанови ликвидността си и да повиши инвеститорското доверие, съобщават днес издания, цитирани от Ройтерс и БТА.

Продажбата на дълговите книжа ще бъде с държавни гаранции, част от схема за ликвидност на затруднени банки, която Европейската комисия се съгласи да удължи с още шест месеца.

Според европейските правила банките с капиталов недостиг не могат да ползват обикновените схеми за подпомагане, което означава, че ЕК взима решение за всеки отделен случай, както направи с Монте дей Паски ди Сиена.

Снощи италианското правителство получи зелена светлина от ЕК да осигури ликвидност за Монте дей Паски ди Сиена, допълва ДПА. Говорителка на ЕК подчерта, че одобрението на мерките не засяга плановете за рекапитализация на банката. Според в."Република" Монте дей Паски ди Сиена ще пусне дълг под формата на облигации и търговски ценни книжа.

Една трета от дълга ще бъде краткосрочен, а останалата част ще бъде с падеж три години.

Банката все още не е коментирала официално тази информация. Монте дей Паски ди Сиена е третата по големина банка в Италия и е най-старата в света. Тя трябваше да се обърне към правителството за помощ, след като не успя да получи подкрепа от инвеститорите при повишаване на капитала си, което трябваше да я спаси.

Банката обяви, че според Европейската централна банка са необходими 8,8 милиарда евро за спасяването й. По-рано определената сума бе 5 милиарда евро. Според италианската централна банка спасителната сума от правителството възлиза на 6,6 милиарда евро, включително 2 милиарда евро за компенсирането на 40 000 малки притежатели на облигации. Останалата част от необходимите средства може да дойде от принудително обръщане на субординирани облигации в акции.