Целта е да се реши проблемът с липсата на пари в брой, но пък тази стъпка породи опасения, че хиперинфлацията може да се върне в страната, преживяваща тежка криза, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От 28 ноември, в обращение се пускат "дълговите разписки", обяви банката.

Правителството в Хараре, ръководено с желязна ръка от Робърт Мугабе от 1980 година, възприе щатския долар и южноафриканския ранд през 2009 година след главозамайващо повишение на цените, което обезцени напълно зимбабвийския долар. Преди седем години заради инфлацията, достигнала 500 милиарда, в страната се появиха банкноти с номинал 100 трилиона зимбабвийски долара, но с тях не можеше да се купи дори един хляб.

Националната валута престана да се използва и сега тези банкноти се продават на чуждестранните туристи като сувенири. Тя бе сменена от щатския долар, еврото и южноафриканския ранд. Напоследък обаче в Зимбабве се появи недостиг на пари в брой.

През 2014 година властите пуснаха в обращение "дългови монети" с номинал 1, 5, 10 и 50 цента, за да решат проблема с връщането на ресто в магазините, които поради липса на дребни пари започнаха да дават бонбони или евтини химикалки. Заедно с новите купюри Резервната банка на Зимбабве пуска от днес и монети за 2 милиона щ. долара.