Това обяви говорителят на НАП Росен Бъчваров пред Дарик. Той поясни, че формулировката в закона, а не тълкувание на приходната агенция е въвела ограничения за това данъчно облекчение.

Всеки лев допълнителен доход - от социална помощ, рента или хонорар за участие в избирателна комисия например, е пречка човек с минимални доходи да получи обратно данъка си за 2014-та, обясни още Бъчваров. Той посъветва хората, които ще подават декларация за връщане на взетия вече данък, да са убедени, че отговарят на изискванията, а при съмнения - да се консултират с експерт на телефона на Информационния център на НАП - 0700 18 700.

„Тук новините са недобри, защото първично това облекчение, още когато първично беше предвидено, се оказа не съвсем работоспособно. Законът предвиди една разпоредба, която казва, че данъчното облекчение се ползва от хората на минимална заплата плюс класовете прослужено време, които са получили единствено доход от трудово правоотношение. Да, но в живота се оказва, че освен доходи от трудово правоотношение, могат да се получат десетки други видове доходи - били облагаеми, били необлагаеми", каза Бъчваров.

По думите му най-неприятният пример е, че ако човек има дебитна карта, а почти всеки работещ получава възнаграждението си на дебитна карта, минималната лихва по неговата разплащателна сметка представлява един необлагаем доход, който изключва ползването на данъчното облекчение.

Според Бъчваров голяма част от тези хора са били безработни, занимавали са се в някакъв период през 2014 година и са получавали под една или друга форма някакви социални плащания от държавата - било обезщетения, било помощи, било друг вид плащания, които отново са бариера. Да не говорим за доходи от рента, свързани със земята, допълни говорителят на НАП.