Министърът на финансите Петър Чобанов обяви това по време на пресконференция в МС за проектобюджета за 2014 година.

"Програмата цели да има прозрачност. По-лесно е ако тези средства бяха разхвърляни на отделните министерства, и те да решат как и към кого да ги насочат, но това не е нашето намерение", каза министърът.

Той отбеляза, че в Закона за бюджета има текст, според който МС ще приеме конкретния механизъм как ще се одобряват проектите, като ще се държи на прозрачност и няколко критерия. Сред тях министърът открои - икономически растеж, конкурентоспособност, заетост и развитие на регионите.
Финалната дума ще има Министерският съвет за това, че именно това са приоритетните проекти на отделни региони и министерства, добави министърът.

Само преди дни председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обясни, че този фонд ще действа на принципа на еврофондовете. За него могат да кандидатстват от министерства и общини, като проектите ще се разглеждат на конкурсен принцип и ще печели по-добрия.
Три ще бъдат основните показатели по които ще се оценяват - конкурентноспособност, брой на заетите работници в него и използваемост на произведени в България материали, обясни Цонев.

Според министър Чобанов председателят на Националното сдружение на общините в България ще бъде поканен за член на междуведомствения съвет.

Ще има набор на критерии и апликационна форма, която общини и министерства ще трябва да подадат, и се обмисля междуведомствен съвет от няколко министри с осигуряване на външни лица, като председателя на сдружението на общините, който да взема решение кои проекти да предложи на МС на базата на утвърдени от него критерии, каза министърът.

Отговорността за това как се контрактуват тези проекти, за управлението на финансовия ресурс, ще е на тези, които ги печелят - общините или министерствата, допълни министърът.