"Споразумение с консенсус очевидно би било най-доброто решение", посочи ирландският министър на финансите Майкъл Нунан, откривайки дебата днес по новите банкови правила, наречени Базел III, предвиждащи да бъдат ограничени бонусите, както иска и Европарламентът. "Това е революционна мярка, която ще направи икономическата система по-справедлива и по-сигурна", заяви миналата седмица пред медиите президентът на Европарламента Мартин Шулц.

Засега това споразумение се подкрепя от 26 от 27-те страни от ЕС с открояващото се изключение - Великобритания. Британският министър на финансите Джордж Озбърн подчерта днес на обсъждането в Брюксел, че страната му е платила "висока цена за безотговорността на банкерите" и подкрепя по-отговорните възнаграждения в дългосрочна перспектива.

Текстът (за бонусите на банкерите - бел. ред.) не изисква единогласието на държавите членки на ЕС, а само квалифицирано мнозинство, за да бъде одобрено, но Озбърн помоли колегите си да продължат дискусиите през идните години, за да бъде постигнат компромис, който да бъде приемлив за Великобритания. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле му отговори положително, допълвайки, че "настоятелно иска Комисията, ирландското председателство и дори Европарламентът да използват останалото поле за маневриране", за да бъде постигнато споразумение, което е приемливо за всички. Тази позиция бе подкрепена от Португалия и Италия.

Според досегашните договорености между евродепутатите и страните от ЕС таванът на бонусите за банкерите трябва да бъде не по-голям от едногодишна заплата. В изключителни случаи и само с единодушно гласуване на събранието на акционерите бонусът може да достигне две годишни заплати, но не и повече, припомня ДПА.

На 3 март 67,9% от швейцарците, чиято страна не е членка на ЕС, подкрепиха инициативата за ограничаване на вредната практика за изплащане на огромни възнаграждения, бонуси и обезщетения на шефове на компании.