До този извод стигнаха анализаторите на консултантската компания Roland Berger, цитирани от в. "Класа". Според тях тежките времена за инвестиционните гиганти се връщат и те ще бъдат принудени да се разделят с международни бизнеси, да съкращават капитала си и работните места.

Анализаторите очакват ускоряване на процеса на консолидация на инвестиционните банки. Според консултантската компания още около 40 000 работни места в сектора ще бъдат загубени, въпреки че през 2011 г. Goldman Sachs, UBS, Morgan Stanley, JP Morgan и други вече съкратиха броя на служителите си. Този процес ще засегне предимно индустриално развитите страни, докато в Азия пазарът ще продължи да расте.

В редица инвестиционни банки съкращенията вече текат с пълна сила. Швейцарската банка UBS съобщи преди време, че планира намаление на служителите си с 10 000 в рамките на плана си за икономии на стойност 4.5 млрд. евро.

Лидерът в банковия сектор в Германия Deutsche Bank има намерение да завърши процеса на намаляване на броя на служителите си с 2 000 до края на тази година. При това банката ще бъде принудена да изплати милионни компенсации, тъй като едва 500 души, повечето в пенсионна възраст, се съгласиха на доброволно напускане. Само за третото тримесечие банката задели 222 млн. евро за обезщетения на служителите, с които смята да се раздели.

Все пак светлина в тунела има. От Roland Berger очакват ръст на приходите на инвестиционните банки с 10% до 250 млрд. евро, което показва известна стабилизация на сектора.