Целта е да способства за намаляване на разходите по заемите за разтърсените от кризата държави, като Испания и Италия. Драги, цитиран от АФП, заяви, че ЕЦБ „може да предприеме открити операции на пазарите в адекватен размер за постигане на нейните цели”. Председателят на европейската банка добави, че детайлите относно операциите трябва да бъдат разработени „в идните седмици”.

Курсът на еврото за кратко покачи на 1,24 долара за едно евро след съобщението на Драги за възможна намеса на ЕЦБ на пазара, но след това регистрира спад до 1,22 заради опасенията, че той не обяви никакви конкретни мерки. Фондовите пазари също отбелязаха значителен спад след разочароващата реч на Драги.

Малко по рано днес Европейската централна банка остави водещата си лихва на историческия минимум от 0,75 процента, предаде ДПА, цитиранa от БТА. Решението на институцията отговаря на очакванията на анализаторите.

„Еврото е неотменимо”, подчерта председателят на ЕЦБ, като отбеляза, че спекулативните залози на финансовите пазари срещу спасяването на еврото вдигат държавните разходи за заеми до неприемливи нива.

Драги подчерта, че бъдещият спасителен фонд на еврозоната не може да бъде разглеждан като банка, която да заема средства на ЕЦБ за помощ към задлъжнелите държави, въз основа на сегашните си действия.
„Сегашното устройство на Европейския механизъм за стабилност не позволява той да бъде признат като подходящ контрагент” за кредитни операции на ЕЦБ, коментира Драги.

Икономическият растеж на еврозоната е слаб и несигурността за перспективите й се отразява отрицателно върху доверието във валутния съюз, посочи Драги. Управителният съвет на ЕЦБ реши с единодушие да направи всичко възможно за спасяването на еврозоната, подчерта той, цитиран от Франс прес.

През септември ЕЦБ ще обсъди възможността да смекчи правилата си за допълнителни гаранции и може отново да приложи мерки, вземани по-рано, като например - инжектиране на супер евтини кредити, допълни Драги, цитиран от Ройтерс.