Правителството залага официално на увеличение на БВП с 1.4%, а неофициално - на 1% ръст.МВФ прогнозира 0.8%.

Днешната прогноза означава орязване с 1.8 процентни пункта на предвижданията от есента на 2011 г. Обрат е настъпил и в очакванията за догодина, които са снижени с 1.1 процентни пункта до 1.9%. През 2011 г. икономиката нарасна с 1.7 на сто.
В доклада си за България комисията отбелязва като причини за забавянето на икономиката слабия трудов пазар, продължаващото съкращаване на задлъжнялостта на корпоративния сектор и свиването в строителството.

Освен това допринасят и кризата в еврозоната, която води намаляващи инвестиции и се отразява зле на външната търговия.

Еврозоната ще отчете свиване от 0,3 на сто на съвкупния си брутен вътрешен продукт (БВП) тази година, прогнозира още комисията, потвърждавайки предварителните си оценки от февруари, предаде ДПА, цитирана от БТА.
В пролетните си икономически прогнози Брюксел посочва също, че през 2013 година икономиката на валутния съюз бавно ще се възстанови, нараствайки с 1 процент. Сега обаче тя се намира с мека рецесия, като възстановяването ще започне през второто полугодие.

Очакваната с най-голям интерес прогноза за Испания предвижда спад от 1.8% тази година, безработица от 24.4% и бюджетен дефицит от 6.4%. За Италия се очаква спад от 1.4%, но нисък бюджетен дефицит, за разлика от Франция, където бюджетният дефицит ще бъде 4.5% от БВП - тоест над тавана. За Холандия се очаква бюджетен дефицит от 4,6 процента от БВП догодина.

Що се отнася до Гърция, там се очаква понижение на БВП от 4.7%, съпроводено от бюджетен дефицит в размер на 7.3% от БВП, като и двата показателя се подобряват спрямо миналата година. Интересно е, че догодина Гърция ще има нулев растеж, според Европейската комисия.

За целия ЕС се очаква БВП да остане непроменен през 2012 година и да се увеличи с 1,3 процента през идната година. Безработицата в еврозоната се очаква да достигне максимално равнище от около 11 процента през 2013 година, допълва Франс прес, цитирайки прогнозите на ЕК.

България, Словения и Испания са страните с най-голямо влошаване на перспективите за растеж между есенната и пролетната прогноза, показва още докладът.
Друга интересна констатация от прогнозите е, че за четвърта поредна година България ще бъде с най-голям ръст на трудовите възнаграждения в ЕС . Става дума за т. нар. компенсацията на наетите (разходи за заплати и осигуровки), която ще нарасне с 5.2% през 2012 г. В същото време производителността, измерена чрез най-простия показател - БВП на един зает, ще се увеличи с 2.4%. Тук отново заемаме първото място в ЕС (заедно с Полша), но е налице забавяне спрямо 2011 г., когато производителността у нас е нараснала с 6.1%.