Мярката бе с цел сваляне на бюджетния дефицит, който достига близо 1 трлн. долара. Предложението бе отхвърлено с 45 гласа "против" и 51 "за" поправка, която би позволила откриване на дебати по този проект. За да бъде приета поправката, са необходими 60 от 100 гласа.

Президентът Обама защитава от септември 2011 г. идеята за въвеждане на "Правилото Бъфет", което предвижда данъчна ставка от минимум 30% върху годишен доход над 1 млн. долара. Това гарантира, че богатите ще внасят в хазната по-висок процент от доходите си, отколкото американците от средната класа.

Предложението е кръстено на милиардера инвеститор Уорън Бъфет, който твърди, че плаща по-ниски данъци от секретарката си, главно поради преференциалните данъчни облекчения за капиталовата печалба и дивидентите. Според демократите мярката би позволила да се икономисат най-малко 47 млрд. долара за 10 години, което би помогнало да се разреши въпроса за бюджетния дефицит на САЩ.

Преди дни стана ясно, че самият президент Барак Обама трябва да плати по-високи данъци от конкурента си Мит Ромни, който е известен богаташ. Документите, публикувани от Белия дом показват, че Обама и съпругата му Мишел са платили данък от 20,5 процента върху доход от 789 674 долара миналата година. Смята се, че Ромни, който още не е попълнил декларацията си, ще плати 15,4 процента върху доход от 20,9 млн. долара.