Това съобщи пред журналисти днес министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА. Пенсиите ще се увеличават с индекс, включващ половината от инфлацията за предходната година и половината от ръста на производителността на труда, каза Дянков. При швейцарското правило освен инфлацията се отчита и ръст на осигурителния доход.
Средният осигурителен доход за февруари е 595,51 лв., обяви вчера НОИ. За периода 1 март 2011 г. - 29 февруари 2012 г. средномесечният размер на осигурителния доход е 597,63 лв.

Запитан от коя дата ще се повишават пенсиите - от първи януари и или от средата на годината, Дянков отговори, че това ще бъде записано в Закона за бюджета.

Вчера председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова съобщи, че е под въпрос увеличението на минималната пенсия от 1 юли тази година, както бе обещано. Според нея това зависи от приходите в бюджета.

Освен това правителството предлага промени в Закона за така наречения "Сребърен фонд" с който до 30 процента от него ще могат да бъдат използвани за покупка на Държавни ценни книжа още тази година, съобщи още Дянков. Всички останали седем Сребърни фонда, в страни от ЕС, могат да се използват за покупка на ДЦК, каза той.

Първоначално финансовото министерство предлагаше да се използва до 70 процента от парите във фонда за покупка на държавни облигации, което е средно за страните от Европейския съюз. След обществен дебат вече се предлага увеличението да е плавно - 30 процента тази година, следваща - 40 процента и така нататък, посочи министърът. Предлага се и промяна на времето, от което ще могат да се използват парите от Сребърния фонд по предназначение, тоест за пенсии.
Преди месец синдикати и работодатели се договориха Сребърният фонд да бъде ползван за пенсии от 2028 г., вместо от 2018 г., като по този начин в него ще има повече средства.

Според съобщение на МС със законопроекта се въвеждат възможности и за по-гъвкав инвестиционен избор на инструменти с фиксиран доход за сметка на акциите чрез повишаване на лимитите за инвестиране в дългови финансови инструменти. Фондът ще може да инвестира в акции на местния и чужди пазари, ако те кумулативно покриват изискванията да бъдат приети за търговия на регулиран пазар и да са включени в представителен индекс. За дълговите ценни книжа остава изискването да бъдат с инвестиционен клас рейтинг, присъден от регистрирана или сертифицирана агенция за кредитен рейтинг. За корпоративните дългови инструменти е предвидено и допълнителното изискване да бъдат търгувани на регулиран пазар. Запазват се забраните за инвестиции в акции и дялове на колективни инвестиционни схеми или други предприятия за колективно инвестиране, в недвижимо имущество, включително чрез акции или дялове на предприятия за колективно инвестиране, както и в ценни метали и сертификати върху тях.

Срещу вложенията на Сребърния фонд в ДЦК скочиха, както от опозицията, така и икономисти от ГЕРБ. Най-големият противник на тези операции бе шефът на КФН Стоян Мавродиев, който е и автор на икономическата програма на ГЕРБ.

До един месец ще приключи процедурата по емитирането на българските еврооблигации, съобщи още вицепремиерът Симеон Дянков пред БНР. След една седмица ще се върнат обратните оферти, изпратени на международните банки. От тях ще се изберат една или две банки с най-изгодните условия, които да емитират ценните книжа.