Британската банка „Каутс”, която обслужва кралица Елизабет Втора и членове на кралското семейство, бе глобена от британския финансов регулатор с 10,7 милиона евро за съучастие в схеми за корупция и пране на пари, съобщава в. „Файненшъл таймс”, цитиран от в. "Стандарт".

Проверка на финансовите власти показва, че между 2007 г. и 2010 г. банката многократно е пропускала да провери източника на парите на множество свои съмнителни клиенти, като така може да е допуснала изпиране на нелегално спечелени средства. Политиката на „Каутс” е такава, че нейни клиенти могат да станат хора с авоари над 1 млн. лири.

Според обвиненията служители на банката с охота са приемали нови клиенти, без да се интересуват откъде идва състоянието им. Освен това, финансовата институция не си правела труда да проучва парите на съмнителни лица, нито пък да поддържа списък с подобни опасни клиенти. По този начин банката е извършила множество транзакции, част от които може да са били свързани с незаконно придобити средства. Според властите така потенциално в страната може да са влезли пари от рискови държави като Сирия, Либия, Зимбабве. А също и на клиенти от Източна Европа.

Предполага се и че чуждестранни политици са държали в нея сметки, по които са получавали подкупи. „Каутс” е собственост на „Роял Банк ъф Скотланд” и се специализира в частно банкиране за богати клиенти.