Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че страната й може да се съгласи временно да бъде увеличен размерът на спасителния финансов фонд на еврозоната до 700 милиарда евро (930 милиарда долара), предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.
Седемнадесетте страни от еврозоната са подложени на натиск да се увеличи размерът на постоянни спасителен фонд, за да се засили доверието в държавите членки, които са в затруднено финансово положение, като Италия и Испания. В момента се обсъжда как да се премине от временен фонд към постоянен спасителен финансов механизъм.
Меркел посочи днес, че вече обещаните 200 милиарда евро спасителни заеми на Гърция, Ирландия и Португалия могат да бъдат управлявани паралелно с нов спасителен фонд на стойност 500 милиарда евро, докато заетите средствата бъдат върнати. Ако не бъде направена промяна, новият Европейски стабилизационен механизъм, който трябва да наследи Европейския фонд за финансова стабилност, ще може да отпусне нови заеми само за 300 милиарда евро, тъй като вече поетите финансови ангажименти ще трябва да бъдат извадени от общия капацитет на фонда.
Европейската комисия желае страните от еврозоната да постигнат споразумение до края на седмицата по рефинансирането на "защитната стена", за да бъде овладяна дълговата криза, каза пък днес Амадеу Алтафаж, говорителят на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. "Според нас е особено важно да има споразумение в края на седмицата в Копенхаген", където в петък и събота се събират финансовите министри на ЕС и тази среща ще бъде "отлична възможност за обсъждане на темата", допълни Алтафаж, цитиран от Франс прес. Алтафаж припомни, че по искане на Еврогрупата Европейската комисия е подготвила документ "с различни варианти" за увеличаването на мощта на този механизъм, както решиха държавните и правителствените лидери на еврозоната през декември.