Паричният поток на "Булгаргаз" се подобрява и решение на комисията за увеличение, двойно по-малко от поисканото от обществения доставчик, няма да доведе до влошаване на икономическото състояние на дружеството. Засега не виждам основания за корекция на предложеното от комисията увеличение на цената на природния газ от 1 април с близо 13%, съобщи днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БГНЕС. Семерджиев и останалите комисари изслушаха днес аргументите на "Булгаргаз" цената на синьото гориво да скочи с близо 26 %.

Текущите задълженията на само 7 клиенти на "Булгаргаз", 4 от които топлофикации, към дружеството, са в размер на 193 милиона лева, заяви пък изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. 70 % от тези средства са задължения на "Топлофикация-София". Спрямо октомври 2011 текущите задължения на столичното топлофикационно дружество към "Булгаргаз" са се увеличи със 110%, допълни той.

"Считаме, че "Булгаргаз" може да се справи със ситуацията. Признаваме, че дружеството е в затруднено положение, но е важно да има устойчиви цени на природния газ за цялата индустрия и за потребителите, каза Семерджиев. Не е сега моментът "Булгаргаз" да си подобрява финансовото състояние за сметка на пазара на природен газ в България" , допълни още председателят на държавния регулатор.

С увеличаването на цената на природния газ от 1 април се вдигат цените и на топлофикационната услуга, като увеличението за различните градове ще бъде между 7% и 12.5 %.

Пред комисията Гогов обясни, че се очаква в понеделник текущите вземания на дружеството да достигнат до 235 милиона лева. Същевременно задълженията на самия обществен доставчик са около 150-160 милиона лева. Основно тези задължения са средносрочни, но по-голяма част от тях са с настъпил падеж. Именно заради тях "Булгаргаз" преди няколко месеца сключва договор за овърдрафт линия. До този момент така и не се е наложило да се ползват средствата от нея. Идеята е тези пари да се ползват само при необходимост, когато дружеството трябва да плати част от задълженията си и не е събрало нужните му средства от своите клиенти. Ако видим, че се затрудняваме много, в края на май може и да преосмислим намерението си да не теглим нов кредит, обясни Гогов.

Днес в сметките на "Булгаргаз" има 48 милиона лева, като следващото плащане, което трябва да направи дружеството, е в размер на 24 милиона долара.
"Близо сме до много сериозни трудности в паричния поток и оттам до някаква степен неплатежоспособност, но до фалита сме още далече. Аз се надявам, че няма да се допусне ние да фалираме", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз".

Според Семерджиев за 2011 година „Булгаргаз” най-вероятно ще има около 40 млн. лева недовзет приход. За 2010 година регулаторът смята, че този въпрос е изчистен. Освен това той заяви, че топлофикациите трябва да си събират задълженията, а ако съответното дружество не може да се справи – да се смени ръководството му. Според него, обективни причини за слаба събираемост винаги ще има, но е видно, че някои дружества се справят по-добре с това от други.

Ефектът от намалението на цените по договорите за доставка на газ от „Газпром” ще бъде дългосрочен и при всички положения ще се отрази на потребителите през топлофикациите, смята още Семерджиев. За такова намаление преговаря правителството.
Шефът на ДКЕВР обаче заяви, че трябва да се изчака това да се случи. Комисията ще отрази по-благоприятните условия или със задна дата или от трето тримесечие с натрупване и по-сериозен процент.

"По всяка вероятност ще трябва да има ново намаление на капитала на "Булгаргаз" с размера на загубата, ако преди това не се постигнат други подобрения", призна Гогов. Загубата на дружеството за 2011 година е около 68 милиона лева.