Русия ще продава златото си в тези страни, в които има търсене и по-стабилни законови гаранции при управлението на икономиката, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

Изявлението му идва на фона на новините, че някои западни страни планират официално да забранят вноса на благородния метал от Русия, като наказателна мярка поради руската инвазия в Украйна. В неделя президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че страните от Г-7 ще въведат забрана за внос на руско злато. Според източници на Ройтерс от американската администрация официалната забрана ще бъде обявена на 28 юни.

"Пазарът на благородни метали е глобален. Той е достатъчно голям като обем и е много разнообразен", каза Песков.

В неделя правителството на Великобритания обяви, че Обединеното кралство, САЩ, Канада и Япония ще забранят вноса на руско злато в рамките на нови санкции, наложени на Русия в отговор на нейната инвазия на Украйна. Мярката ще засегне новодобитото и новорафинирано руско злато.

Цената на златото се повиши в понеделник с 0,7 на сто до 1838,8 долара за тройунция на фона на планираната забрана за внос на благородния метал от Русия.