Великобритания публикува днес актуализирани насоки на санкциите си срещу Русия, за да изясни, че британски институции не могат да помагат на Москва да разпродава резервите си от злато в опит да избегне наказателните мерки, целящи да блокират достъпа й до международни финансови пазари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Великобритания изказа опасения, че Русия може да използва трансакции със злато, за да заобиколи наложените в координация със съюзниците санкции след инвазията на Москва в Украйна.

На британските институции бе забранено да осъществяват трансакции с Руската централна банка, финансовото министерство или Националния фонд за богатство след съобщение, публикувано на 28 февруари.

Онлайн насоките на правителството за това как да се изпълнява тази забрана бяха актуализирани днес със следното обобщение: Насоките са актуализирани, за да се изясни, че забраната за предоставяне на финансови услуги за целите на чуждестранни обменни резерви и управление на активи се отнасят и за трансакциите със злато.

Забранено е да се предоставят финансови услуги за осъществяване на трансакции с Руската централна банка, включващи резервите й от злато, се посочва в документа с насоките.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви вчера, че има доказателства за това, че Русия се опитва да заобиколи санкциите, използвайки златото и регулациите ще бъдат затегнати.

Русия може да се опита да монетизира златните си резерви и да получи достъп до чуждестранна валута, разпродавайки авоарите в злато на световния пазар.

Финансовото министерство на САЩ също публикува вчера насоки на сайта си, предупреждавайки, че трансакции със злато, включващи Русия, могат да бъдат санкционирани от американските власти.