Швейцарските рафинерии за ценни метали престанаха да купуват руско злато, когато Русия нахлу в Украйна, но миналия месец голяма доставка на руско злато е влязла в страната. Днес новината, съобщена от агенция "Блумбърг" преди няколко дни, бе потвърдена от швейцарските митнически власти, предаде БТА.

Те казаха, че над три тона злато, идващо от Русия, е било изпратено в Швейцария през май и това е първа такава голяма доставка за три месеца. "През май 2022 г. около три тона злато, идващо от Русия, бяха внесени от Великобритания в Швейцария на стойност 194 милиона швейцарски франка", заяви говорител на швейцарската митническа служба.

Швейцария последва решението на ЕС да наложи санкции на Русия заради войната й в Украйна. Но досега нито една санкция не бе наложена върху покупката на руско злато.

Въпреки че трансакциите не са незаконни, засега нито една от основните швейцарски рафинерии за злато не е склонна да си признае, че е извършила покупката.

Швейцарските рафинерии на злато представляват между 65 до 70 процента от годишното производство на сред златните рафинерии по света, отбелязва Франс прес.

Въпреки че швейцарското законодателство и санкциите не забраняват вноса на руско злато в Швейцария, Швейцарската асоциация на производителите и търговците на ценни метали, представляваща и златните рафинерии, заяви, че злато със съмнителен произход няма място в Швейцария и че очаква от членовете си да действат предпазливо и да се въздържат от купуване в случай на съмнение.