Китай планира да въведе контрол върху износа на някои метали, широко използвани в полупроводниковата индустрия, обяви китайското министерство на търговията. Ходът, предприет от Пекин, може да тълкува като пореден залп в ескалиращата война за достъп до високи технологии между Китай и САЩ, съобщи Ройтерс, на която се позова БТА.

На свой ред САЩ планират да ограничат достъпа на Китай до облачни услуги, като тези на "Амазон" и "Майкрософт". САЩ и Нидерландия са готови да нанесат удар по китайските производители на чипове това лято, като допълнително ограничат продажбите на оборудване за производство на чипове от висок клас, част от усилията да се предотврати използването им за укрепване на китайската армия.

Стратегическият ход на Пекин

Контролът, за който властите обясняват, че е насочен към защита на националната сигурност и интереси на Китай, ще изисква от компаниите разрешение за износ на някои продукти от галий и германий. Става дума за метали, които са от решаващо значение за производството на чипове, електромобили и военни технологии.

Китай е доминиращият производител на галий и германий. През 2022 г. най-големите вносители на продукти от галий от Китай са били Япония, Германия и Нидерландия, съобщи китайската медия "Цайсин", позовавайки се на митнически данни. Най-големите вносители на продукти от германий са били Япония, Франция, Германия и САЩ.

Ограничаващите мерки върху износа на редки елементи, които Пекин класифицира като стратегически, са предприети на фона на обмисляни от Белия дом нови рестрикции върху доставките на високотехнологични микрочипове за Китай.

Експортните ограничения, наложени от Китай, които трябва да влязат в сила от 1 август, ще се прилагат за осем продукта, свързани с галия - галиев антимонид, галиев арсенид, галиев метал, галиев нитрид, галиев оксид, галиев фосфид, галиев селенид и индогалиев арсенид.

Продуктите свързани с германий, попадащи в списъка, са германиев диоксид, германиев епитаксиален растежен субстрат, германиев слитък, германиев метал, германиев тетрахлорид и цинково-германиев фосфид.

Германий се използва в технология за инфрачервено излъчване, оптични кабели и слънчеви клетки.

Износителите ще трябва да преминат през процедури за получаване на лицензи за износ, пише в изявление на китайското търговско министерство.

Всеки, който изнася тези продукти без разрешение или изнася над разрешените количества, ще бъде наказан, предупреждава министерството.

 

Друг източник, представител на американски производител на полупроводници, каза пред Ройтерс, че компаниите бързат да реагират на обявените нови мерки.

След като ограниченията бяха обявени късно снощи, базиран в Китай производител на германий заяви пред агенцията, че цените на някои материали са скочили през нощта.

Вашингтон въвежда разрешителен режим за облачните услуги

Белият дом се готви да ограничи достъпа на китайски компании до облачни изчисления, включително до подобни услуги на американските компании "Амазон" (Amazon.com) и "Майкрософт" (Microsoft). Това съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, запознати с въпроса, предадоха Блумбърг и БТА.

Вашингтон обмисля да изисква от доставчиците на облачни услуги да получават разрешение от правителството, преди да обслужват китайски компании, които използват подобни платформи за обучение на модели за изкуствен интелект.

Услугите "Амазон уеб сървисиз" (Amazon Web Services) и "Майкрософт Ежър" (Microsoft Azure) са глобални лидери в бизнеса с предоставяне на облачни изчисления за бизнеса. В Китай те се конкурират с подобни услуги на "Алибаба" (Alibaba Group) чрез местни, свързани с държавата центрове за данни.

Съгласно разширеното предложение на американското Министерство на търговията, което се очаква да бъде обявено този месец, САЩ ще преразгледат контрола върху износа, за да затруднят продажбата на някои чипове в Китай без съответните лицензи.

Думата на световния лидер

Заместник-министърът на промишлеността политика на Южна Корея Йон Джу Джу заяви, че краткосрочното въздействие на китайския експортен контрол ще бъде ограничено, като ефектите ще бъдат компенсирани от държавни запаси и алтернативни доставки.

Южна Корея е водещ производител на чипове и министерството на промишлеността ще продължи да следи ситуацията, тъй като не може да изключи възможността Китай да разшири обхвата на своя контрол върху износа и на други материали, допълни Йон Джу Джу.

"Ние следим ситуацията в ключови страни като САЩ и Япония и ще положим максимални усилия, за да подготвим мерки за справяне дори с малко вероятни ситуации", каза заместник-министърът.

Той обясни още, че Китай не контролира изцяло доставките на германий в света, каквато пазарна позиция има спрямо някои редкоземни елементи.

Корейската корпорация за възстановяване на мините и ресурсите (KOMIR) разполага с около 40-дневен запас от галий, който местната промишленост може да използва, каза правителствен източник, запознат с въпроса, добавяйки, че има и различни други източници на германий.