Хипотетично решение на САЩ за пълен отказ от икономически отношения с Китай би било катастрофално, заяви министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън, говорейки по време на изслушване в Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите, предаде ТАСС.

Критично настроените към политиката на Пекин законодатели я помолиха да коментира възможността за прекратяване на отношенията с Китай.

"Мисля, че ние печелим, и Китай печели от търговията и инвестициите, които са възможно най-отворени. Би било катастрофа за нас да се опитаме да се откъснем напълно от Китай. Намаляване на рисковете? Да. Пълно прекъсване (на отношенията)? Абсолютно не", подчерта министърката, като добави, че търговията и инвестициите са от решаващо значение в отношенията между САЩ и Китай.

"Въпреки че със сигурност имаме проблеми, които трябва да бъдат решени, прекъсването на отношенията би било голяма грешка", продължи финансовата министърка.

Според нея американците "извличат огромна полза", като купуват стоки, чието производство в Китай е по-евтино. От своя страна Пекин се възползва от американския износ, който едновременно с това подпомага американската икономика. Йелън призова за задълбочаване на икономическите връзки между двете най-големи икономики в света.

"Със сигурност не смятам, че е в наш интерес да задушаваме икономическия напредък на китайския народ", заяви Йелън. "Китай е успял да изведе стотици милиони хора от бедността и мисля, че трябва да се възхищаваме на това." Поради съображения за национална сигурност, каза тя, администрацията във Вашингтон обмисля да наложи ограничения върху инвестициите на американски частни компании в китайски фирми, свързани с китайската армия.

Министърката беше попитана дали ще подкрепи влизането на Тайван в Международния валутен фонд. "Трябва да проучим този (въпрос)", отговори тя.