Базираният в САЩ производител на микропроцесори и други полупроводникови елементи "Интел" (Intel) и германското правителство са близо до споразумение, според което производителят на чипове ще получи 9,9 милиарда евро (10,83 милиарда долара) субсидии спрямо предварително договорените 6,8 милиарда, съобщава германското издание "Ханделсблат", цитирано от Ройтерс. До този момент правителството отказваше да увлечи размерът на субсидиите.

Очаква се през почивните дни тази седмица да се проведат преговори, като договорът може да бъде подписан идния понеделник от главния изпълнителен директор на "Интел" Пат Гайсинджър и правителствени представители в Берлин.

"Интел" и министерството на икономиката на Германия не бяха открити за коментар извън работното време.

Допълнителните средства трябва да дойдат от бюджет, който е под отговорността на министъра на икономиката Роберт Хабек. Той проведе тежка кампания за допълнителните субсидии, срещайки съпротивата на финансовия министър Кристиан Линднер, допълва германският бизнес ежедневник.

Компанията "Интел" обяви през миналата година, че е избрала град Магдебург в централната част на Германия, за нов комплекс за производство на чипове. В последните месеци компанията повиши искането си за субсидии до около 10 милиарда евро, позовавайки се на по-високи разходи за енергия и строителство.