Червеният прах е навсякъде - по покривите, по кофите за боклук, по детските пързалки. Зоран Стоянович живее в сръбското село Радинач, а директно зад оградата на имота му се виждат комините на завода Zelezara Smederevo в град Смедерeво. И в двора на Зоран всичко е покрито с червен прах, дори зеленчуците и плодовете в градината му. Прахът се получава при стоманодобива в завода в Смедерево. Той е покрил не само село Радинач, но и още две други съседни села, посочва в своя публикация германският вестник "Ди Велт". Пред изданието Зоран Стоянович казва: "Не искам моето семейство да живее в тази мръсотия. Всеки ден се сипе червен и черен прах. Не можем да дишаме, имаме алергични проблеми, проблеми с носа и с гърлото".

В трите села край промишления град Смедерево живеят над 8000 души. Понякога прахът стига и до центъра на града, разказват хората пред германското издание. Преди седем години китайската компания Hebei Iron and Steel (HBIS), третият по големина производител на стомана в света, купува закъсалия завод от сръбската държава.

Важна инвестиция за Сърбия. А здравето на хората? Инвестицията е важна - предприятието е посетено дори от китайския президент Си Дзинпин, който е посрещнат с овации. Новите собственици обещават гарантирането на над 5000 работни места, инвестиции и разширяване на производството.

Междувременно обаче разширяването на производството безпокои хората, живеещи около завода, пише "Ди Велт". Както разказва Зоран Стоянович, който живее в района от 1987 година: "Прах имаше още от самото начало, но последните пет години бяха истинска катастрофа". Той не е против производството, но е против праха.

Активистът Никола Кръстич посочва пред "Ди Велт", че прахът е мазен и почти не може да се изчисти. Основаната от Кристич гражданска инициатива Pokret Tvrdjava е поръчала анализ на праха, при който е установено: материалът съдържа тежки метали като олово и кадмий, които могат да се натрупат по земята и по организмите. Проучване, осъществено от изследователи в Академията по криминалистика в Белград, предупреждава за рискове от астма, автоимунни заболявания, рак и мозъчни увреждания. "Община Смедерево е много замърсена", казват учените.

Протести има, но последствия няма

Проучването, както и медицински свидетелства на жители от трите села край завода стават основание за подаването на жалба срещу HBIS - Сърбия и мениджъра на фирмата, но последствия няма, казва пред "Ди Велт" Кръстич. Сега той и неговите съмишленици смятат да се обърнат към Международния наказателен съд.

Германското издание не крие, че основаната през 1913 година фабрика е важен работодател и част от идентичността за много от местните хора. Заводът, който бива наричан и "гордостта на Сърбия", е най-големият и печеливш износител на страната. Директно и индиректно от него зависят към 25 000 работни места. А това е много, имайки предвид, че в окръг Смедерево живеят 98 000 души.

Не е изненадващо, посочва "Ди Велт", че активистът Кръстич, който ръководи протеста, се натъква на враждебност. Получавал е и заплахи. Според Кръстич истинските виновници за мръсотията са в Белград. "Китайската фирма е разпоредила производството ѝ да е чисто и в Китай успяват да го постигнат, но тук в Сърбия правят каквото си искат, защото сръбската държава го позволява." И наистина - правителството е класифицирало определени китайски инвестиции като проекти от национален интерес, а в такъв случай екологичните стандарти и други изисквания важат само ограничено. Политолозите вече казват, че заради китайските инвеститори в Сърбия вероятно ще се формира екологично движение. А активистът Кръстич се надява в страната да възникне нова силна опозиция на базата на екологичното движение. "Става дума за околната среда, но и за това, че сме силни заедно", заявява той пред "Ди Велт".

Още през 2021 година от репортаж на "Ройтерс" за червения прах в село Радинач край завода става ясно, че в праха има висока концентрация на тежки метали и че нивото на раковите заболявания е скочило четворно за по-малко от десетилетие. "Навън този прах е навсякъде, има нещо метално в него. Уж казват, че са инсталирали някакви филтри, но дали това помага - нямам представа", казва тогава жителка на селото пред "Ройтерс".

Много по-висока смъртност

Преди време и на 200 км от Смередево се надигна гняв срещу китайските инвеститори. В град Бор китайският собственик на медна мина увеличи силно производството, за което писа и Дойче Веле още през 2022

. Резултатът: щети за околната среда. Водата бе замърсена с олово, арсен и мед. А сръбското министерство на здравеопазването предупреди, че смъртността в района е много по-висока, отколкото в други части на страната. Учените нарекоха тогава Бор "черното петно на Европа". В крайна сметка протестите там обаче дадоха резултат: собственикът беше принуден да преустанови временно производството и да подобри работния процес.

Материалът е публикуван в DW на 1 юли 2023 г.