Британският министър на бизнеса Грант Шапс блокира придобиването на местния производител на микрочипове "Нюпорт уофър фаб" (Newport Wafer Fab) от компания с китайски собственик, позовавайки се на основания за националната сигурност, предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Нюпорт уофър фаб" е един от най-големите британски производители на полупроводници и има притеснения във връзка с продажбата му за 63 млн. бр. лири (75 млн. д.) на "Некспериа" (у), за която се твърди, че е свързана с Китайската комунистическа партия.

"След подробна оценка на националната сигурност Грант Шапс реши да издаде "окончателна заповед", която задължава "Некспериа" да продаде поне 86 на сто от "Нюпорт уофър фаб", за да се осигури защита срещу потенциални рискове за националната сигурност". Това заяви в комюнике говорител на правителството, цитиран от Франс прес.

В официалната си заповед Шапс посочва, че има риск, свързан с "технологията и корпоративното ноу-хау", който би могъл да навреди на възможностите пред Обединеното кралство.

Нидерландската компания "Некспериа", която е собственост на китайския гигант за смартфони "Уингтек" (Wingtech), финализира покупката на "Нюпорт уофър фаб" през юли 2021 година, като не бе разкрита конкретна сума по сделката.

Това съобщение идва на фона на все по-обтегнатите отношения между Лондон и Пекин и задълбочено анализиране на инвестициите на китайски компании в чужбина.

През 2020 година Лондон забрани на китайския телекомуникационен гигант "Хуауей" (Huawei) да пусне 5Джи (5G) мрежа във Великобритания след изразените от САЩ опасения за рисковете от китайски шпионаж, предизвиквайки гнева на Пекин.

Британският премиер Риши Сунак, който пое поста миналия месец, възприе твърд тон към Китай, макар същевременно да изрази желание за търговия с тази страна.

Той бе планирал двустранни разговори с китайския президент Си Цзинпин тази седмица по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Те обаче бяха отменени, след като западните съюзници организираха спешно заседание в Бали след изстреляните от Русия ракети в Украйна и вероятно отклонилата се украинска ракета, която удари селскостопански обект в членуващата в НАТО Полша.

Великобритания "ще продължи да защитава компаниите и инвестициите, като същевременно защитава и националната си сигурност", заяви говорител на правителството.

"Нашата дългосрочна сигурност се уповава на устойчивостта на икономиката ни и това означава да не оставим стратегически активи да попаднат в ръцете на авторитарни режими в името на краткосрочен напредък", каза депутатката от Консервативната партия Алиша Киърнс.