Тайванската компания Ти Ес Ем Си (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. - TSMC), най-големият производител в света на чипове за смартфони и други подобни устройства, е реализирал на годишна база ръст на печалбата си от 78 процента през четвъртото тримесечие на 2022 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Прогнозите обаче сочат към забавяне на търсенето през настоящата година.

Приходите на компанията за последното тримесечие на годината възлизат на 625,5 милиарда нови тайвански долара (20,6 милиарда щ. долара), или ръст от 42,8 на сто, а печалбата достига 295,9 милиарда нови тайвански долара (9,7 милиарда щ. долара).

TSMC произвежда процесорни чипове за много компании, включително "Епъл" (Apple) и "Куалком" (Qualcomm). Много от продуктите на TSMC обаче се произвеждат в заводи в Китай, което излага компанията на евентуален риск при нагнетяващото се напрежение между САЩ и Китай по въпросите на технологиите и сигурността.

Продажбите за четвъртото тримесечие обаче са започнали да изпитват отслабване на търсенето, тъй като глобалната икономика отслабва, обяви главният финансов директор на компанията Уендъл Хуан. Той допълни, че компанията очаква допълнителен спад на търсенето през първото тримесечие на настоящата година.

TSMC обяви миналата година планове за инвестиции от 100 милиарда долара през следващите три години за производство и нови разработки.

Повечето полупроводници, ползвани в смартфони, медицинско оборудване, компютри и други устройства се произвеждат в Тайван, Южна Корея и Китай.

Това обаче накара много представители на американските власти да се притеснят за сигурността на доставките при евентуално изостряне на американско-китайските отношения и конфликт между Китай и Тайван. Те дори настояват TSMC и други производители да отворят заводи в САЩ.

Това вече се случва и миналия месец президентът Джо Байдън посети новостроящия се завод на тайванската компания във Финикс, Аризона, за която са предвидени инвестиции от 40 милиарда долара. TSMC освен това има и фабрика в Камас, щата Вашингтон, както и развойни центрове в Сан Хосе, Калифорния и в Остин, Тексас.

Миналата година тайванската компания обяви планове за строеж на първата си фабрика за чипове в Япония. Тя ще бъде съвместно предприятие със "Сони" (Sony), а инвестицията ще възлезе на 7 милиарда долара.