Европейският съюз ще задълбочи сътрудничеството си с Япония в сферата на полупроводниците, обяви днес в Токио еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Ройтерс и БТА.

Евросъюзът и Япония ще следят за гарантиране на веригите на доставки на чипове и ще се сътрудничат при обмяната на технологичен опит от страна на изследователи и инженери, посочи Бретон.

ЕС ще оказва подкрепа на японски компании за полупроводници, които планират да развиват дейност на негова територия. Те ще имат достъп и до евросубсидии.

"Смятаме, че е изключително важно да гарантираме веригите за доставки на полупроводници", заяви пред Ройтерс еврокомисарят. В Токио той обсъжда с представители на японското правителство и на частния сектор сътрудничество в сферата на производството на полупроводници и при развитието на технологиите за изкуствен интелект.

Преди седмица подкрепяният от японското правителство фонд "Джапан инвестмънт" (Japan Investment Corp) се съгласи да купи производителя на полупроводникови материали Джей Ес Ар (JSR) за около 909,3 милиарда йени (6,4 милиарда долара). Смята се, че по този начин Япония ще прави поредна крачка към укрепване на своята индустрия за чипове.

Сделката идва на фона на задълбочаващото се напрежение между САЩ и Китай, тъй като администрацията на президента Джо Байдън залага на засилването на американския капацитет за производство на чипове.

Япония и Нидерландия се присъединиха към САЩ в ограничаването на износа на инструменти за производство на чипове за Китай.

JSR е водещ доставчик на т. нар. фоторезисти, светлочувствителни химикали, използвани за производството на различни слоеве в чиповете.