Министерство на инвестициите на Саудитска Арабия е подписало споразумение за 5,6 милиарда долара с китайския производител на електрически автомобили "Хюман хърайзънс" (Human Horizons), за да си сътрудничи за развитието, производството и продажбата на електрически превозни средства. Това съобщи днес в комюнике Саудитската държавна агенция, цитирана от Ройтерс и БТА.

Споразумението обхваща повече от половината от инвестициите за над 10 милиарда долара, договорени вчера през първия ден от Арабско-Китайската бизнес конференция в Рияд. Инвестициите обхващат сектори като технологиите, възобновяемата енергия, земеделието, недвижимите имоти, металите, туризма и здравеопазването.

Въпреки че връзките между Саудитска Арабия, водещият световен износител на петрол, и Китай се крепят основно на енергетиката, е налице тласък за насърчаване на инвестициите в непетролни сектори като част от плана на кралството за диверсификация на икономиката.

Част от проекта на Саудитска Арабия е да развива производството на електрически превозни средства. "Хюман хърайзънс" произвежда електрически превозни средства под марката "ХайФай" (HiPhi) в Китай.

Китайските преки чуждестранни инвестиции на арабските пазари са били на стойност 23 милиарда долара през 2021 г., от които 3,5 милиарда долара в Саудитска Арабия, се посочва в комюникето.

"Хюман хърайзънс" обяви през март, че ще пусне премиум марката си "ХайФай" на някои европейски пазари тази година, тъй като иска да се развива в чужбина.

Десетата китайско-арабска конференция, която се провежда за първи път в кралството от Залива, обединява за два дни над 3500 ръководители и представители на китайки и арабски компании, съобщи саудитското инвестиционно ведомство, цитирано от Франс прес.

Тази "среща е възможност да се построи общо бъдеще към една нова ера, облагодетелстваща народите ни". Това заяви при откриването на конференцията саудитският министър на външните работи Файсал бин Фархан, подчертавайки потенциала за развитие на арабско-китайските икономически отношения.

Саудитска Арабия, водещият износител на суров петрол в света, прие през декември китайския президент Си Цзинпин, предизвиквайки критики от страна на САЩ, които са традиционен партньор на Рияд.

По този повод саудитският министър на енергетиката Абдулазис бин Салман заяви, че не обръща внимание на критиките, тъй като бизнесмените отиват там, "където се предоставят възможности".

При посещението си миналата седмица в Рияд, американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че страната му "не иска от никого да избира между САЩ и Китай".