Няколко танкера, натоварени с втечнен природен газ в Русия, остават блокирани в Азовско море, тъй като не могат да преминат под Кримския мост от съображения за сигурност, съобщават търговци, цитирани от Ройтерс и БТА.

Мостът, открит лично от руския президент Владимир Путин през 2018 г., стана обект на бомбена атака през октомври, ден след рождения ден на Путин.

По данни на "Рефинитив ейкън" (Refinitiv Eikon) танкерите са натоварени с ВПГ (LNG) още през декември в руското пристанище Темрюк на Азовско море, но така и не са поели на юг през Черно море.

Данните посочват, че танкерите "Съмър" (Summer) "Газ Хюстън" (Gas Houston) и "Премиър" (Premier), натоварени съответно с 2900, 3400 и 2400 тона ВПГ, все още се намират в Азовско море в очакване да бъдат допуснати да прекосят Керченския проток и да влязат в Черно море.

"Изглежда, че ВПГ е включен в списъка с опасни товари, на които е забранено да бъдат превозвани под моста", съобщи източник от сектора, пожелал анонимност.

Втечненият природен газ засега е изключен от западните санкции, наложени на Русия заради инвазията й в Украйна.

Пристанище Темрюк, руската Федерална служба за сигурност, руската Федерална агенция по надзор на транспорта, както и собствениците на товарите "Газпром" и "Лукойл" не са отговорили на запитванията на Ройтерс по темата.

На танкерите в природен газ обикновено е нужна седмица, за да стигнат от Темрюк до румънските пристанища Мидия и Мангалия, или до Бургас.

Заради блокадата в Азовско море износителите на ВПГ от Русия и Казахстан вече са пренасочили товарите си от Темрюк към други пристанища, като например Таман, южно от Керченския мост, или Батуми в Грузия.