Египет е изнесъл осем милиона тона втечнен природен газ (LNG) през настоящата година, обяви министърът на петрола и минералните ресурси Тарек ел Мола, цитиран от египетската Държавна информационна служба. По думите му деветдесет процента от това количество е насочено към държави членки на Европейския съюз (ЕС).

През 2021 година северноафриканската държава е изнесла седем милиона тона, като осемдесет процента от вносителите също са били държави от ЕС. Египет е готов да посрещне част от нуждите от природен газ на Европа, посочи Мола, цитиран от БТА.

Стойността на изнесените от арабската република природен газ и втечнен газ значително се е увеличила през последните години. През 2017 година е била малко над 177 милиона долара, през 2021 година - 3,9 милиарда долара, а само за първите осем месеца на 2022 година достига малко над 5 милиарда.

Междувременно международната газова и петролна компания "Бритиш петролеум" получи правата за проучването на два офшорни блока в Средиземно море в близост до делтата на река Нил. С това блоковете, за които енергийният гигант е получил права тази година, стават четири заедно с разширението на един блок, "което дава възможност потенциалните нови залежи да бъдат разработвани с използване на съществуващата инфраструктура," заяви регионалният мениджър Карим Алаа.

По-рано стана ясно, че до края на годината египетското правителство планира да проведе международни търгове за проучвания за петрол и газ в Средиземно море и в пустинята Сахара, както на изток, така и на запад от Нил.