Мозамбик започна официално да изнася втечнен природен газ. Това се става на фона на енергийната криза в Европа, накарала континента да търси алтернативни източници на руския газ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"За мен е голяма чест да обява началото на износа на втечнен природен газ", заяви днес президентът на Мозамбик Филип Нюзи.

Първата доставка газ е произведена в офшорното предприятие "Корал сул", управлявано от италианската компания ЕНИ, поясни държавният глава и допълни, че с това неговата страна влиза в световната история.

След началото на руската инвазия в Украйна Русия значително намали доставките си на газ за Европа. Тогава много европейски страни се обърнаха и към алтернативата на втечнения природен газ, но той е много по-скъп за внос, от природния, който идва по газопроводите от Русия за Европа.

Мозамбик възлага големи надежди на солидните си залежи от природен газ, най-значимите, откривани някога на юг от Сахара. Те бяха открити в северната част на провинция Кабо Делгадо през 2010 г.

Разработени, тези залежи биха могли да превърнат страната в един от десетте най-големи износители на природен газ в света.

Но провинция Кабо Делгадо, в която има мюсюлманско мнозинство, е обхваната от джихадистки атаки, в които от октомври 2017 г. загинаха близо 4000 души, според неправителствената организация "Аклед". Насилието принуди 820 000 души да напуснат домовете си в тази част на страната.

През 2021 г. имаше мащабна джихадистка атака в град Палма, която принуди френския енергиен гигант "ТоталЕнержи"да преустанови работата по газов проект на стойност 16,5 милиарда евро.

През септември обаче президентът на Мозамбик заяви, че може да се подновят дейностите по разработване на находищата в северната част на страната.

Мозамбик преживя дълга гражданска война, продължила 15 години и отнела живота на близо един милион души от обявяването на независимост през 1975 г. През 1992 г. бе сключено споразумение за мир и тогава бунтовниците станаха политическа сила. През 2013 г. те подновиха въоръжената борба до ново мирно споразумение през 2019 г.