Страните и компаниите от Европейския съюз не трябва да подписват нови договори за закупуване на руски втечнен природен газ в опита на Общността окончателно да сложи край на енергийната си зависимост от Москва. Тока каза в четвъртък комисарят по енергетика Кадри Симсон пред евродепутатите от комисията по индустрия, изследвания и енергетика, цитирана от Ройтерс (Reuters).

Русия ограничи доставките на газ за Европа миналата година след нахлуването си в Украйна, причинявайки енергийна криза с ограничени доставки и рекордно високи цени. ЕС се зарече да се откаже от руските изкопаеми горива до 2027 г. и замени около две трети от руския газ миналата година.

Преди да нахлуе в Украйна, Русия се опита да дестабилизира европейския пазар на газ и да създаде несигурност. Газовите доставки бяха използвани за изнудване и за внасяне на разделение между държавите от ЕС. Това подчерта необходимостта ЕС да прекрати зависимостта от руските доставки. От септември миналата година едва 8% от внасяния в ЕС газ идва от Русия, днес най-големият доставчик е Норвегия. За по-малко от година бяха открити три нови терминала за втечнен газ и още пет ще заработят до края на тази година, обемът на европейските газови хранилища е запълнен до 57 на сто към началото на март, отбеляза Симсон, която цитира и кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Но докато Москва намали газовите потоци по тръбопроводите, доставките на руски втечнен природен газ за Европа се увеличиха миналата година - до 22 милиарда кубични метра, спрямо около 16 милиарда кубични метра през 2021 г., според анализ на ЕС, за който съобщи Ройтерс.

"Можем и трябва напълно да се отървем от руския газ възможно най-скоро, като все пак имаме предвид нашата сигурност на доставките", каза еврокомисарят по енергетиката.

"Насърчавам всички държави-членки и всички компании да спрат да купуват руски LNG и да не подписват нови газови договори с Русия, след като съществуващите договори изтекат", каза Симсон, добавяйки, че това може да успокои и други доставчици на газ, с които Европа се опитва да договаря.

Обемите втечнен природен газ бяха много по-ниски от 155-те милиарда кубически метра тръбопроводен газ, които Москва изпращаше на Европа всяка година преди войната в Украйна. Европа замени повечето от тези обеми с LNG от алтернативни доставчици като Съединените щати, с добив на възобновяема енергия и с енергоспестяване.

На дневен ред е подготовката за следващата зима

Страните от ЕС вече осигуряват енергийните доставки за следващата зима и във връзка с това Симсон каза, че ЕК ще предложи държавите членки да удължат до следващата зима доброволната цел за намаляване на потреблението на газ през зимата с 15%.

ЕС изглежда е на път да постигне целта тази зима, след като намали използването на газ с 19,3% от август до януари в сравнение с последните години.

Русия все още изпраща известно количество газ по тръбопроводи към Европа през Украйна, общо около 20 милиарда кубически метра тази година, ако текущите потоци останат стабилни.

Международната агенция по енергетика предупреди, че ако Москва намали тези доставки, ако Китай купи повече втечнен природен газ от световните пазари и следващата зима е необичайно студена, Европа може да се сблъска с недостиг на гориво - което прави изключително важно правителствата да продължат усилията си за пестене на енергия и стимулиране на възобновяемата енергия.

Енергийната трансформация в Европа

Еврокомисарят уточни, че търсенето на газ в ЕС е намаляло с 19 на сто, а делът на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, е достигнал 39 на сто.

Европа ще спечели енергийната война според мен, каза още Кадри Симсон. Година след началото на войната в Украйна ЕС е успял да постигне невиждана промяна на общия енергиен пазар, изтъкна комисарят.

Допреди няколко месеца Украйна беше основният път за пренос на газ за ЕС, страната беше свързана с руската електропреносна система, разполагаше с четири работещи ядрени централи. Година по-късно украинската енергийна система е под постоянни руски въздушни удари, включително през изминалата нощ. Завземането на Запорожката АЕЦ от руските сили е в нарушение на международното право и създава големи опасности, обобщи Симсон.

Комисарят отбеляза, че за три седмици, вместо за две години, ЕС успя да синхронизира своята електропреносна мрежа с мрежите на Украйна и Молдова, на украинската страна бяха доставени хиляди генератори за ток. Работим за създаване на възможност за децентрализирано производство на ток, включително с произведени в Европа слънчеви панели, отбеляза Симсон.