При съществено повече засадени площи и повишен среден добив, на този етап производството на полски домати към средата на ноември 2024 г. бележи ръст от 33,4% спрямо година по-рано. Продукцията от пипер на открито също надхвърля миналогодишната, макар и слабо - с 3%. Засега по-малко са прибраните количества картофи (с 11,6%) и зеле (с 6,7%). От началото на 2024 г. до момента оранжерийното производство на домати се свива с 29,9% на годишна база, а това на оранжерийни краставици - с 9,3%.

Това показват данните от оперативния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), който може да се разгледа в неговия Бюлетин № 44/2024.

Източник: Министерство на земеделието и храните

Последните оперативни данни сочат увеличение на продукцията от десертно грозде, малини, орехи и круши в границите от 2,1% (грозде) до 21,8% (круши) спрямо същия период на миналата година. При десертното грозде и малините това се дължи изцяло на повишената продуктивност от декар, докато при орехите и крушите се отчита и нарастване на реколтираните площи. Прибраните количества винено грозде и ябълки изостават съответно с 13,2% и 15,8% на годишна база.

Източник: Министерство на земеделието и храните

Външна търговия с плодове и зеленчуци

По предварителни данни на НСИ, през периода януари - август 2024 г. вносът на пресни зеленчуци е в размер на 192,6 хил. тона, с 5% под нивото отпреди една година. При импорта на пресни плодове също се наблюдава намаление - с 1,6%, до 252,1 хил. тона.

Понижението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-малките доставки на картофи - със 7,2 хил. тона (21,4%) и краставици и корнишони - с 2,8 хил. тона (13,8%). Спадат и влезлите в страната патладжани (-22,4%), тиквички (-3,1%) и сладки пиперки (-0,8%), докато при морковите, гъбите, лука, зелето и марулите е налице увеличение в границите от 4,4% (моркови) до 29,4% (марули).

Графика: Министерство за земеделието и храните

Близо половината от целия внос на пресни плодове в рамките на периода януариавгуст 2024 г. се формира от цитруси и банани - общо 115,1 хил. тона, с 4% по-малко на годишна база. Следват доставките на ябълки, които нарастват с 19,1%, до 32,4 хил. тона. Внесените количества круши, черупкови плодове и грозде са съответно с 10,4%, 34,4% и 34,9% над отчетените година по-рано. Слабо намаление се наблюдава при черешите (-1,2%) и дините (-4%), а по-сериозно - при прасковите (-9,5%), кайсиите (-18,9%), ягодите (-19,2%), кивито (-36,3%) и пъпешите (-49,2%).

През първите осем месеца на 2024 г. от страната са изнесени 21,3 хил. тона пресни зеленчуци и 47,9 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 12% по-малко и с 4,2% повече в сравнение със същия период на 2023 г.

При зеленчуците най-значително като количество се свива реализацията на домати - с 2,3 хил. тона или с 21,6%. Съществено по-малко са и изнесените краставици (-11,5%) и гъби (-63,5%). Сред останалите по-значими продукти, нараства експортът на сладки пиперки (+14%) и лукови зеленчуци (+63,1%).

Голяма част от регистрирания износ на пресни плодове през наблюдавания период на 2024 г. представлява реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т.ч. основно цитрусови плодове - 22,3 хил. тона, с 8,8% под нивото отпреди една година. Експортът на череши и вишни нараства над два пъти на годишна база, а този на черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници) - с 67,5%. Отчита се сериозно увеличение на изнесените ябълки, круши, кайсии, грозде и сливи, но като цяло количествата остават сравнително малки. Свива се реализацията на дини (-8,3%), ягоди (-40%) и праскови (-54,8%).