Руският енергиен гигант "Газпром" засили спада в доставките си за Германия по газопровода "Северен поток 1". Намалени са доставките и за Италия, Франция, Австрия, Чехия. А природният газ в Европа поскъпна с повече от 10%. 

Наш продукт, наши правила, коментира спада на доставките шефът на "Газпром" Алексей Милер и свърза спада в доставките с европейските санкции.

Кои са засегнатите, засега

Максималният обем синьо гориво, който ще бъде доставян дневно в Германия е 67 млн. куб. м. Това е спад с около 60 процента, само в рамките на два дни, отбелязва ДПА. Вчера руският монополист обяви, че ги ограничава от 167 млн. куб. м на 100 млн. куб. м на ден (40%).

От "Газпром" са съобщили вчера и на австрийската петролно-газова компания О Ем Ви (OMV), че ще й бъдат намалени доставките на природен газ, пише днес руският икономически всекидневник "Ведомости", който цитира представител на О Ем Ви, предаде ТАСС. Не се уточнява с колко ще бъде намален обемът, но от австрийския концерн ще могат да го компенсират напълно, е заявил източникът от австрийската компания.

В сряда говорител на италианската енергийна група "Ени" (Eni) обяви, че от "Газпром" са ги информирали, че им намаляват доставките на синьо гориво с 15 процента дневно, съобщи Франс прес. Ден по-късно обаче "Ени" обяви, че "Газпром" ще достави само 65 на сто от заявеното количество газ.

Френската енергийна група "Анжи" (Engie) е отчела спад на снабдяването с руски газ, уверявайки, че това няма да се отрази на доставките за клиентите, предаде Франс прес.

Констатирахме намаление на доставките и следим внимателно ситуацията, която няма да окаже влияние върху клиентите ни, каза говорител на компанията пред АФП, без да дава други подробности.

Газпром" ни уведоми за намаляване на доставките си на газ, обяви чешката енергийна компания ЧЕЗ (CEZ). Това се отнася само за малка част от нашите доставки, идващи директно от руския енергиен гигант. Намерихме други източници на тези количества, съобщават от ЧЕЗ в писмен отговор на запитване на Ройтерс.

Водещият вносител на газ в Чехия - "Иноги Ческа република" (innogy Ceska republika), съобщи, че газовите му доставки не са намалени. Зависимостта на Чехия от доставките на руски природен газ е почти 100 процента, отбелязва агенцията.

Какво обяснение дава "Газпром"

Ограничаването на доставките за Германия руският монополист обоснова със забавена доставка на оборудване от "Сименс енерджи" (Siemens Energy). Германската компания обяви, че една от газовите турбини за "Северен поток 1" неотдавна е била ремонтирана в Канада, но не може да бъде транспортирана до Европа заради санкциите срещу Русия.

Газопроводът може да бъде спрян заради тези проблеми, каза днес пред държавната агенция РИА Новости постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от Ройтерс.

Наш продукт, наши правила, коментира спада на доставките председателят на "Газпром" Алексей Милер.

 

В кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург Милер заяви, че газът може да се доставя по "Северен поток 2" още сега, но не е сертифициран, цитират думите му руските агенции. 

Шефът на "Газпром" обвини за проблемите наложените от Запада санкции, които пречили на компанията да се сдобие с нужното й оборудване от Канада. По думите му компанията има необходимост да ремонтира много от оборудването си, а това не би могло да стане в санкционен режим.

Какви са реакциите на потърпевшите

Германия продължава да задоволява близо 35 на сто от потребностите си от газ от Русия, въпреки че този дял бе 55 на сто преди февруари. 

Италия пък миналата година достави 40% от нужния й газ от Русия, или около 29 милиарда кубически метра

Германският министър на икономиката Роберт Хабек обаче смята, че намаляването на доставките е политически мотивирано. (Днес на посещение в Киев - за оказване на подкрепа, са канцлерът Олаф Шолц, премиерът на Италия Марио Драги, президентът на Франция Еманюел Макрон и на Румъния Клаус Йоханис.)"

Чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела обяви по-рано в социалната мрежа "Туитър" (Twitter), че руските доставки на природен газ за Чехия не са намалени. Според Сикела обаче руският президент Владимир Путин води "енергийна война срещу Европа". 

Как реагира пазарът

Междувременно природният газ в Европа поскъпна с 10,40 процента към 11:00 часа българско време спрямо цената от вчера, показват данните от борсата ICE. Към посочения час фючърсите за юли на хъба TTF в Нидерландия се търгуват при 134,99 евро за мегаватчас или около 1400 долара за 1000 куб. метра.

За последните три месеца това е най-високата цена. На 31 март синьото гориво в Европа се продаваше за 124,85 евро за мегаватчас. Абсолютният ценови рекорд бе отчетен на 7 март - 206,91 евро за мегаватчас.

Борсата затвори на цена от 120,33 евро за мегаватчас снощи. Тази сутрин в 9:00 часа българско време търговията стартира от 127,84 евро за мегаватчас.