"Видях 42 бара напълнени тръби. Вече официално имаме алтернативно трасе. Това е истинската диверсификация. А азерският газ е в пъти по-евтин от този на "Газпром."

Това каза премиерът в оставка Кирил Петков, който посети междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Стара Загора.

Правителството изпълни обещанието си да има газ в тръбите до 1 юли, добави Петков.

Газопроводът, който свързва Гърция и България, ще започне работа през септември-октомври тази година, обяви по-рано в петък пред журналисти Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на съвместното дружество ICGB. Продължават довършителни дейности по изграждане на наземните съоръжения - двете газоизмервателни станции при град Стара Загора и град Комотини. Станцията на българска територия е завършена на 100% и е с изпълнени пневматични тестове. Вече е запълнена станцията и газопроводът с газ в посока Стара Загора - Комотини, след което ще бъдат извършени функционалните тестове на измервателните линии, обясни Теодора Георгиева. 

Комисията по енергийно и водното регулиране (КЕВР) пък съобщи, че заедно с Регулаторният орган за енергия на Гърция (RAE) съвместно са сертифицирали ICGB като независим преносен оператор на междусистемната газова връзка Гърция - България (IGB). 

Подобна сертификация отнема месеци, но бе ускорена след поемане на политически ангажимент за това от България и Гърция. 

Газовата връзка е от стратегическо значение, тъй като ще позволи свързване на газопреносните системи на България и Гърция и ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за нашата страна и за Югоизточна Европа, отбелязва КЕВР. Чрез интерконектора IGB през втората половина на 2022 г. България ще може да получава в пълен обем договорените 1 млрд. куб. м природен газ по договора с Азербайджан. Това ще има ключово значение за сигурността на доставките на синьо гориво и за формиране на благоприятни цени за потребителите в България, добавя регулаторът.

Поради липсата на изграден газопровод IGB азерски газ се доставя (в непълен обем) след постигнат компромис от двете страни временно през ИТ Неа Месемврия, която е точката на свързване между ТАП (Трансадриатическия газопровод) и гръцката газопреносна мрежа. Миналия септември "Булгаргаз" съобщи, че в условията на конкуренция и наддаване е закупил капацитет на гръцката газопреносна мрежа, а азерският доставчик осигури капацитет на ТАП.