Българската стопанска камара, ротационен председател на АОБР, изпрати на 5 юли отворено писмо до министъра на енергетиката в оставка Александър Николов; до изпълнителния директо на "Булгаргаз" ЕАД Людмил Йоцов и до председателя на комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров във връзка с все още неясната цена на газа за месец юли.

БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, вече написаха подобно писмо - в средата на юни - до премиера Кирил Петков, в което го попитаха осигурени ли са доставки на природен газ за юли 2022 г. и дългосрочно - след спирането на доставките на природен газ от Русия. 

"Понастоящем нито на уеб-сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране, нито на уеб-сайта на "Булгаргаз" ЕАД има информация за подадено заявление до Комисията от страна на обществения доставчик за утвърждаване на цена на природния газ за м. юли 2022 г.", отбелязват в сряда, 6 юли, от АОБР.

Работодателските организации напомнят, че съгласно договорите за доставка, сключени между "Булгаргаз" ЕАД и промишлените потребители, пряко присъединени към газопреносната мрежа на страната, доставната цена се формира ежемесечно въз основа на заявената за утвърждаване цена.

Липсата на заявление за пореден път оставя българската индустрия без цена за природния газ. Според бизнеса това нарушава установената практика на подаване на заявление в края на предходния месец и на коригирано заявление на първо число на месеца, която досега е давала възможност за известно планиране на разходите за газа.

"За пореден път в рамките на няколко месеца българските производства ще работят в ситуация, в която не е известна цената на природния газ. Доколкото към момента няма прекъсване на доставките, би следвало "Булгаргаз" ЕАД да е наясно с цената на входа на газопреносната система, следователно - да може да формира доставна цена", посочват още от АОБР и настояват за незабавно изясняване на ситуацията с цената.

Ситуацията тепърва ще се влошава, прогнозира ДПА. Причината е, че целият обем по "Северен поток-1" (сега намален с 60%) ще спре в понеделник заради редовен годишен ремонт на тръбата. Допълнително напрежение внася и стачката на норвежките петролни и газови платформи в Северно море, съобщава агенцията, цитирана от АОБР. Междувременно обаче трудовият спор на норвежките нефтени и газови платформи бе разрешен и цената на синьото гориво падна с 6% в хода на днешните търгове под 1700 долара за 1000 куб. м, предаде ТАСС, като се позова на данни на лондонската борса ICE.

Цената на августовските фючърси на хъба TTF в Нидерландия слезе до 1646 долара за 100 куб. м или 155 евро за мегаватчас.

Профсъюзът "Ледерне" (Lederne), представляващ част от работещите в петролния и газов сектор на Норвегия, обяви снощи, че прекратява стачката след намеса на правителството.

Очакваше се стачката да намали наполовина добива на петрол и газ от няколко големи платформи в Северно море.