"Булгаргаз" предлага цената на природния газ през юли да е 186,47 лева за мегаватчас без цени за достъп, пренос акциз и ДДС, съобщи в парламента изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД Людмил Йоцов. Това е увеличение на цената с 31,5%, добави той. 

Цената на природния газ за юни бе 141,76 лева за мегаватчас - с 14,7% по-ниска от определената цена за месец май 162,57 лв. за мегаватчас (за април 142,99).

Окончателните месечни цени се утвърждават от КЕВР след подадено заявление от обществения доставчик.

Директорите на обществения доставчик и на националния оператор "Булгатрансгаз" бяха изслушани от членовете на Временна комисия за проверка на обстоятелствата довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз" ЕАД, предаде БТА.

Природен газ за юли е осигурен, в голяма степен е осигурен и за август. Досега, освен газ от Азербайджан, са доставени количества втечнен природен газ с два танкера. Синьо горивo ще бъде доставено поне от още три танкера, каза директорът на "Булгаргаз".

По-рано работодателските организации изразиха тревогата си, че не знаят дали ще има газ за юли и ако има, на каква цена ще се доставя, тъй като все още в КЕВР няма внесено заявление. Два дни те пишат писма до властите с настоятелно искане на отговори по темата. 

"Дали цената на синьото гориво през зимата ще бъде по-ниска от тази през лятото - не очаквам, но нищо не се знае, защото ако се възстановят доставките по "Северен поток" 1 (към момента намалени с 60%, а се очаква десетдневна рехабилитация на трасето от понеделник - б.р.) цените ще паднат, защото ще има достатъчно природен газ", каза Йоцов в отговор на въпрос.

Цената на природния газ сега е по-висока, защото ползваме краткосрочни договори. Същевременно е възможно цената на петрола да е по-висока и това да се отрази на цената на природния газ, допълни Йоцов.

"Булгаргаз" е на печалба от 11 млн. лева за първите пет месец на годината. Същевременно фирмата ползва кредити, за да плаща доставките на втечнен природен газ и за резервирания капацитет за доставки на газ от "Газпром", въпреки че не получава суровина от компанията. Йоцов не посочи каква е сумата, която се плаща на "Газпром" за този капацитет, защото по думите му той е търговска тайна.

Как е доставен втечненият природен газ

Доставката на втечнен природен газ от САЩ е станала с предварителни разговори с фирмата доставчик, получена е директна оферта, която е много изгодна - двата танкера са пристигнали и са разтоварени, каза пред депутатите Людмил Йоцов. Не е изпратено запитване за покупка към други фирми, защото количеството е било достатъчно за нуждите на страната и за "Чирен".

Офертата беше, разбира се, много добра и съм сигурен, че нямаше как да получим по-добра оферта, посочи Йоцов. Това което ни се предложи, беше наистина най-доброто, подчерта Йоцов.

Газовите хранилища

Газохранилището в Чирен е пълно около 35 процента - около 194 млн. куб. метра, каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов.

До 30 октомври продължава периодът за нагнетяване в хранилището. Периодът на добив започва от 11 ноември. Искаме до края на октомври (да са запълнени) около 78 -79 процента или около 400 млн. куб. метра. Има песимистичен вариант, в който "Чирен" ще бъде запълнен на 60 процента, поясни Малинов.

По европейските планове газовите хранилища в ЕС трябва да са запълнени до 80% преди зимата.

Разширението на "Чирен" е спряно от обжалване на обществени поръчки и от проблеми с финансирането и начина на плащане към изпълнители. За разширението от ЕК получихме финансиране 78 млн. евро. Прогнозата ни е обаче е, че за целият проект трябват 285 млн. евро, каза Малинов. Работим за нови обществени поръчки с преструктуриране на финансирането на проекта за разширението на хранилището. В закона за бюджета има заложени 208 млн. евро за гаранция за изпълнението на проекта - ще се промени начинът на плащане - той ще е с държавната гаранция, за да привлечем по-евтин финансов ресурс, каза Малинов.

Енергийният министър в оставка Александър Николов каза по-рано, че се работи за осигуряването на всички необходими количества природен газ. Той трябваше да бъде изслушан в парламентарната енергийна комисия, но тя не проведе заседание заради липса на кворум.

"Отделно, нека да не се забравя, че в крайна сметка българската страна разполага с активен договор с "Газпром Експорт" и комуникацията дотолкова, доколкото обхваща нормални правни и търговски отношения, не е спирала. Как се очаква да бъдат запълнени хранилищата в цяла Европа, не само в България, при положение, че основен доставчик не е ясно как ще реагира", коментира Николов, цитиран от БНР.

Министърът в оставка отбеляза, че се водят разговори и за допълнителни количества азерски газ над тези, които са посочени в договора и вече се доставят в страната ни в пълен обем.

"За допълнителни количества са водят преговори, но трябва да се прави разлика между 25-годишен договор и търговски преговори, които включват доставка сега, веднага на пазарна цена", поясни Николов.