"Газпром" е намалил наполовина доставките на газ за Словакия, заяви в интервю за излизащия в Братислава вестник "Правда" генералният директор на държавната компания "Словашка газова промишленост" Рихард Прокипчак, цитиран от ТАСС и БТА.

"Намаляването на доставките продължава. Преди две седмици спадът беше с 10 на сто, преди два дни спадна с 30 на сто, а вече е с 50 на сто. В момента получаваме два пъти по-малко от договорените обеми", казва Прокипчак.

По думите му "Газпром" обяснява намаляването с технически проблеми на агрегатите от "Северен поток 1" и трудностите с транзита през Украйна.

Прокипчак изтъква, че Словакия плаща само за количествата, които получава, и се стреми да замести липсващите с доставки от други източници, за да запълни газохранилищата си за зимния период.

Според него не е изключено доставките от Русия напълно да спрат и компанията вече активно работи, за да гарантира, че Словакия ще има газ при подобен сценарий. Плановете предвиждат към края на 2023 г. страната да покрива до 65 на сто от нуждите си с норвежки газ или със закупуването на втечнен газ.