След като загуби активите си в Германия, включително основното си съоръжение за съхранение на газ в Долна Саксония, "Газпром" губи още едно голямо европейско газохранилище.

Австрийските власти решиха да прехвърлят хранилището в Хайдах, второто по големина в Централна Европа, на други доставчици.

"Въведохме принципа "използвай или загуби"," заяви австрийският канцлер Карл Нехамер на пресконференция в сряда.

Този принцип означава, че "съоръженията за съхранение на газ се използват по предназначение, т.е. за съхранение на газ, а ако това не се случва, те се отнемат от оператора и се предоставят на други лица за съхранение на газ", обясни той.

Австрия изпълнява заплахата "използвай или загуби" да изхвърли руския "Газпром" от голямото си газохранилище в Хайдах, тъй като системно не запълва своята част от капацитета му, предаде Ройтерс.

Австрия получава около 80 % от своя газ от Русия, но след войната в Украйна тя обвинява Москва, че използва тези доставки като оръжие, и търси алтернативи. Опасявайки се, че Русия ще спре доставките, тя бърза да запълва своите газохранилища.

Тъй като "Газпром" не запълва своята част от съоръжението в Хайдах край Залцбург, през май воденото от консерваторите правителство заяви на руската фирма, че ако не използва хранилището си там, капацитетът ще бъде предаден на други. Законодателството, което прави това възможно, влезе в сила на 1 юли.

"Ако клиентите не съхраняват (газ), тогава капацитетът трябва да бъде предаден на други", заяви на пресконференция министърът на енергетиката Леонор Гевеслер. "Това е критична инфраструктура. Нуждаем се от нея сега, в условията на такава криза. Точно това се случва сега в случая с "Газпром" и неговото хранилище в Хайдах".

Тя добави, че газовият регулатор E-Control е започнал процес на изхвърляне на "Газпром". Канцлерът Карл Нехамер заяви, че хранилището ще бъде предоставено на други енергийни компании и Австрия също ще го използва.

Нидерландия е изправена пред подобна ситуация в съоръжението в Бергермеер, едно от най-големите търговски газохранилища в Европа. "Газпром" не се е възползвал от правото си да запълни 40% от хранилището, чийто капацитет е 4,1 млрд. куб. м.

Нидерландското правителство заяви, че поне част от дела на "Газпром" в съоръжението ще бъде запълнен тази година съгласно клаузата "използвай или загуби", въпреки че към днешна дата съоръжението е запълнено само на 38%.

Хайдах има капацитет от около 2,9 млрд. куб. м, от които "Газпром" има права върху две трети.

Руската компания не е използвала нито едно от съоръженията от месеци.

Както бе съобщено още в началото на юни, в телефонен разговор Нехамер лично е предупредил руския президент Владимир Путин за възможната конфискация на хранилището, което "Газпром" е изградил заедно с дъщерното си дружество WINGAS.

Според Нехамер Путин е обещал стабилни доставки на газ за Австрия и също така е "дал положителни сигнали" относно украинското зърно, блокирано в черноморските пристанища.

Оттогава пристанищата на Украйна остават блокирани от руските военноморски сили, а "Газпром" прекъсна доставките на газ за 10 европейски държави, сред които и България, и започна да прекратява доставките за ключови "клиенти", включително за тези, които са се съгласили да плащат по схемата "в рубли".

През май руската компания спря за неопределено време газопровода "Ямал-Европа", а през юни намали наполовина потока през "Северен поток" - последната тръба, която се използваше с пълен капацитет след началото на войната. В резултат на това Германия, Италия и Австрия загубиха между 40 и 60 % от своя газ.

От 11 юли "Северен поток" ще бъде спрян за планов ремонт, а Европа се подготвя за най-лошото. Няма гаранция, че ежегодното 10-дневно спиране на работата няма да се превърне в "дългосрочна политическа профилактика", заяви Клаус Мюлер, ръководител на Германската федерална агенция за електричеството, газа, телекомуникациите, пощите и железниците.

В Германия "Газпром" загуби най-големия си "храм", този в Реден, още през март, когато властите въведоха процедура за външно управление в дъщерното дружество Gazprom Germania GmbH. През юли три танкера за втечнен природен газ бяха конфискувани от компанията, която сега се управлява от националния регулатор на газовия пазар. Германските власти възнамеряват да ги използват за транспортиране на газ от САЩ, за да компенсират намалените доставки от "Газпром".