Руското правителство подготви три сценария за развитие на отношенията с чуждестранни партньори на фона на настоящата икономическа ситуация и санкционната политика на някои страни. Това заяви първият вицепремиер на Руската федерация Андрей Белоусов след резултатите от срещите с представители на Руския съюз на индустриалците и предприемачите и Бизнес Русия, цитиран от пресслужбата на правителството.

"Днес могат да се появят предприятия, чиито акционери решават да напуснат руския пазар. Във връзка с това възникват три варианта. Първият е компанията да продължи да работи в Русия. В същото време доставката на суровини, материали, компоненти, необходими за производствения процес, се осигурява изцяло, трудовите задължения към служителите се изпълняват", се казва в изявлението на вицепремиера.

Вторият вариант е делът на чуждестранните акционери да бъде прехвърлен в управление на руски партньори с последваща възможност за връщане на руския пазар.

Третият разглеждан сценарий, при който компанията излиза от руския пазар, закривайки предприятието и съкращавайки служители, се разглежда от правителството на практика като умишлен фалит, обясни Белоусов.

Във връзка с това вицепремиерът обяви, че чуждестранните компании, които искат да напуснат Русия, ще получат защита при ускорена процедура на обявяване на фалит. При такава процедура ще се поддържа заетостта и социалното благополучие на гражданите, така че добросъвестни предприемачи да могат да осигурят ефективното функциониране на бизнеса, сочи съобщение на правителството в "Телеграм".

В същото време руското правителство се готви да предприеме необходимите мерки за подкрепа на заетостта във връзка с изтеглянето на чуждестранни компании от руския пазар, се казва в прессъобщението.

Пълното прекратяване на работата на чуждестранни компании в Руската федерация с уволнението на служители е всъщност умишлен фалит, категоричен е Белоусов, цитиран от ТАСС и други руски медии.

Под умишлен фалит в руското законодателство се разбира преднамерено създаване или увеличаване на неплатежоспособността на дадено предприятие от неговите собственици или ръководители, нанасянето на вреди на предприятието в личен интерес или в интерес на други лица. 

Белоусов отбеляза също, че много компании не искат да напуснат Русия, но са изправени пред натиск от западните власти.

Наложените на Русия санкции от западните страни заради инвазията в Украйна подтикнаха десетки световни компании да спрат операциите си в страната, а някои като BP и Shell обявиха, че ще напуснат изцяло страната, отбеляза Ройтерс. IKEA обяви, че затваря магазините си и спира всички доставки в Русия и Беларус от петък, 4 март, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано стана известно, че руското правителство подготвя постановление за налагане на временни ограничения за изтегляне на чужд бизнес от руски активи. Според министър-председателя Михаил Мишустин в сегашните реалности чуждестранните предприемачи вземат решения под политически натиск, а не въз основа на икономически фактори.